Jan Darsa

• „Tak jsme ty pumy skutečně sesbírali a podél silnice byly takové hraniční mezníky. (Tenkrát to bylo hodně, dneska už se ty kameny neobjevují.) Tak jsme vzali tu pumu a v určité vzdálenosti jsme hodili na ten kámen, a jak to padlo na ten kámen, tak to pochopitelně vybouchlo. Byla to rána. Nebyla to výbušnina, to byla jen taková první roznětka a potom začala z té pumy stříkat (co to bylo?) síra nebo nějaká chemikálie, která hořela. To jsme taky nevěděli, jestli to je puma, nebo výbušnina. Tak jsme vzali kameny a ještě jsme cíleně do toho směřovali ty kameny. A jak ty kameny do toho vletěly, tak to začalo stříkat ještě víc a ještě víc. Pak to dohořelo. To se nám povedlo několikrát. Ale pořád to bylo bez vědomí rodičů.“

• „Když jsme přišli na první náměstí, tak začaly houkat sirény, které ohlašovaly přílet amerických letadel. Tak otec rozhodl, ne, my nepůjdeme do sklepa, nikam. A teď jsme jeli na druhé náměstí, na třetí náměstí nahoru až k průmyslovce, dnešnímu muzeu. Tak jsme jeli tou silnicí na kole a všichni zmatek a všichni se schovávali. A když jsme přijeli ke gymnáziu, tak odhoukali, že nálet se nekoná. Že americká letadla to směřovala někam jinam. Tak jsme nahoře udejchaný, umořený strachy a tím šlapáním, tak jsme tam odpočívali. No a pak jsme jeli domů.“

• „Když jsem byl v tý vesnici ve Vidovli. Němečtí vojáci doprovázeli ten celý pochod. To bylo v pětačtyřicátém roce, to bylo ještě před příjezdem Rudé armády. To ty vězni už nemohli, víte, už nemohli dále. Ty Němci jim neměli co dávat. Už jim neměli co dávat. Oni byli stejně oslabený. Ty byli kost a kůže a já jsem viděl, jak šli k německému sedlákovi prosit o brambory nebo kus chleba. Viděl jsem, jak selka povídá: ‚Tady máte na dvoře haldu brambor. To jsou vařený brambory. To můžete jíst.‘ Ty to viděli, to bylo asi deset těch trestanců. Ti se vrhli na to a jedli to přímo ze země. To musí být skutečně hlad.“

• 1

v Mostě, 07.04.2016

Byli jsme zvědaví, co ty Američani tady pozapomněli

Jan Darsa
Jan Darsa
zdroj: Archiv - Pamět národa

Jan Darsa se narodil 5. února 1931 ve Strkovicích u Žatce. Vyrůstal v obci Vidovle. Matka byla Němka, otec původem Čech. Doma mluvili německy a pamětník až do roku 1945 navštěvoval německou obecnou školu. Po ročním kurzu v Bitozevsi studoval čtyři roky na Obchodní akademii v Lounech. Nakonec úspěšně absolvoval Vysokou školu ekonomickou (VŠE) v Praze. V Praze ve Slovanském domě se v roce 1954 seznámil se svou budoucí manželkou a v roce 1958 se jim narodil syn. Deset let poté přibyla do rodiny dcera. Po promoci dostal Jan Darsa umístěnku do Mostu, kde se později stal ředitelem Střední pedagogické školy a jeho manželka ředitelkou školy mateřské.