Dušan Čurda

• „Vyhnali nás za dosti tvrdých okolností. Pamatuji se, jak jsme my i další Češi nastupovali do vlaků za hulákání a tak dále. Nakonec to ale bylo bez velkých fyzických problémů. Pamatuji si jen, že takzvaná Hlinkova garda, to byly ozbrojené složky, nás prohledávaly. Tedy ta naše zavazadla. Ale to byly celkem drobnosti proti problémům, které zažila řada lidí, zvláště Židé. Na Slovensku to potom bylo velice tvrdé. Pamatuji si na výkřiky: ‚So Sidorom proti Židom!‘ Sidor byl nějaký takový luďácký politik. To jsou takové detaily, ale mě to tedy dost ovlivnilo.“

• „Vzpomínám na výslech Státní bezpečnosti někdy v roce pětaosmdesát. Vyslýchali mě stran návštěv zahraničních hostů v Borové. Byl jsem překvapen. Měl jsem tenkrát dost korespondenci ze zahraniční a tu znali. Znali ji dokonale i kdo tam byl a tak dále. Naštěstí to bylo už v době takového uvolnění, v roce pětaosmdesát nebo šestaosmdesát, teď si přesně nepamatuji.“

• 1

Nebyl jsem bojovníkem proti komunismu, ale snažil jsem se mít jistou úroveň, nedehonestovat druhé

Dušan Čurda
Dušan Čurda
zdroj: žákovský tým PNS

Dušan Čurda se narodil 8. března 1929 v Trnavě na Slovensku, kde jeho otec, bývalý československý legionář, pracoval jako drážní zaměstnanec. V roce 1939 byli ze Slovenska vyhnáni a přestěhovali se do Přerova. Zde Dušan dochodil obecnou školu, ale také zažil bombardování – jedna z bomb dopadla přímo na zahradu jejich domu. V Praze vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou a působil na ní po celý život. V polovině 80. let absolvoval kvůli zahraničním návštěvám výslech na StB. Celý život se věnoval problematice balení potravin a v roce 1990 se v tomto oboru stal profesorem na Vysoké škole chemicko-technologické.