Helena Cikánová

• „Jelikož táta byl ve státní službě, tak když Hitler zabíral Sudety, museli jsme evakuovat. Vzpomínám si, že jsem se v noci vzbudila, postavila jsem se v postýlce a koukala jsem, co se děje. Otec přišel, roztáhl na zem dvě deky. Do jedné svázali peřiny a polštáře, pak do druhé dali lepší oblečení, protože jsme si směli vzít jenom, co jsme unesli. Mně dali na záda školní tašku. Takhle naši pobrali to nejlepší, co měli. Ráno nás nákladní auto zavezlo do Mostu. Tam už byli nějací lidi před námi. Byly tam vyřazené vagony a byli jsme nahnaný do těch vagonů. Tam jsem se prvně setkala s Hitlerjugend. Běhali jak praštěný okolo, házeli po nás kdejaký svinstvo a samozřejmě nám nadávali.“

• 1

Tisová, 12.10.2021

Nejdramatičtější životní událostí byla evakuace z obsazeného pohraničí

Helena Cikánová, první školní den v roce 1936
zdroj: Archiv pamětníka

Helena Cikánová, rodným příjmením Chudobová, se narodila 23. března 1930 v Chudeříně u Litvínova. Na přelomu září a října 1938 se Chudobovi jako rodina státního úředníka museli z obsazeného pohraničí evakuovat. Po rychlém vystěhování z bytu strávili několik dnů v odstavených vagonech na nádraží v Mostě, kde byli terčem nadávek a útoků příslušníků Hitlerjugend. Rodina se potom přesunula k příbuzným do Třebusic u Kladna. Po nějaké době byl otec přeložen do Kamenice nad Lipou, kde pamětnice prožila svá školní léta a zbytek války. Chtěla se stát zdravotní sestrou jako její starší sestra Marie. Pracovala nějakou dobu v nemocnici v Jindřichově Hradci, v roce 1947 se přestěhovala za sestrou do Karlových Varů. Tam si doplnila vzdělání a pracovala v lázních. V roce 1949 se provdala za Františka Cikána, pozdějšího ředitele karlovarské pobočky národního podniku Teplotechna, a prožila s ním spokojený život. V době natáčení v roce 2021 žila s rodinou své vnučky v Tisové. Helena Cikánová zemřela 3. dubna roku 2022.