Jan Chaloupka

• „Co si pamatuju, když tam procházela německá armáda, tak ta, když přišla a něco potřebovali, tak přišli za babičkou a o všechno si řekli. O všechno. Pamatuju si taky, že tam byli dva vojáci s velikým plechem. To byla nějaká vojenská policie, dva Němci z Hodonína, kteří mluvili česky a kteří říkali: ,Bude se vám tady těžko žít, až přijde Ivan. My už toho máme tolik... Byli bychom rádi, kdyby nás tady postavili ke zdi na dvoře a měli jsme už od všeho pokoj.“

• „Když bylo 15. srpna, myslím, ve čtyřiačtyřicátým roce nálet, co odskákala hlavně tady Hermann Göring Werke, Stránská skála, část letiště. Šlo to tady, ve starých Černovicích to odnesl kostel, tam to šlo. A nám to bouchlo zrovna do toho malýho baráčku, přes silnici. Na ulici v půl jedenácté, otec po noční, a najednou začali lidi křičet: ,Už to sypou, už to sypou, honem do krytu.‘ Tak jsme letěli do baráku, já nevím, proč jsem letěl do prvního poschodí, tam otec v trenkách mě lapl, do sklepa, a vtom to řachlo.“

• „Když přijel z té vojny, tak měl dost těžké zranění. Nic na něm nebylo poznat, ale někde na té ruské frontě do sebe dostal čtyři kulky a z granátu asi 40 střepin. Ale oni ho odtáhli na obvaziště a tam řekl doktor: ,S tím se nedá nic dělat, buď to přežije, nebo to nepřežije. Buďto se mu to zapouzdří a bude normální, nebo ne.‘ A ono se mu to všechno zapouzdřilo. On jezdíval každý rok na kontrolu tady do vojenské nemocnice a tam vždycky byla na celé dopoledne nachystaná přednáška, doktoři, rentgen… Tam ho prohlídli a medici, oni na něm ukazovali, jak je možné jednotlivé těžké zranění, když se s nimi nic nedělá a dobře se to odhadne, jak může ten člověk přežít. Že se s tím nemusí nic dělat a ono se to takzvaně, on říkal, zapouzdří.“

• 1

Jako nestraník chodit na stranické školení, to mě deptalo

Jan Chaloupka v roce 1955
zdroj: Archiv pamětníka

Jan Chaloupka se narodil 20. září 1935 v Brně. Vyrůstal v brněnských Černovicích, kde zažil ukrývání během válečných poplachů i poválečný odsun Němců. Jeho dědeček Anselm Chaloupka (1884–1964) bojoval v první světové válce, i přes zranění se mu podařilo frontové boje ustát a po válce se vrátil do vlasti. Jan Chaloupka vychodil obecnou školu v Černovicích a měšťanku v Židenicích, v 50. letech se v Brně vyučil strojním zámečníkem. Po absolvování povinné vojenské služby pracoval v První brněnské strojírně (PBS) a poté, až do svého odchodu do důchodu, v brněnském Výzkumném ústavu zdravotnické techniky. V lednu 1969 se účastnil pohřbu Jana Palacha v Praze, na který tehdy otec Jan – coby řidič z povolání – vezl delegaci z brněnské vysoké školy. V době natáčení rozhovoru (2021) žil Jan Chaloupka v brněnském Lískovci.