Zdena Čellárová

• „Tatínek měl svůj vlastní obchod, kde všechno, co tam bylo, bylo vlastně jeho. Nakupoval si maso na jatkách, vyráběl z toho uzeniny, a to všechno a zařízení v obchodu, to byly váhy a různé nože a sekery a takové, které potřeboval, byly jeho. Potom přišlo znárodnění a tohle všechno vlastně padlo do státu. Tatínek už potom – ten obchod nebyl jeho, ale pracoval v něm dál i s maminkou.“

• „Válka skončila v roce 1945 a co si pamatuju, a to bylo z vyprávění mých rodičů, že na Květnou neděli byl hlášený velký nálet na Prahu a rodiče se báli, protože tady byly továrny, kde byl průmysl strojírenský, báli se, že tohle bude všechno bombardovaný, tak mě a moji sestru, která je o čtyři roky starší než já, odvezli k babičce do Veleně, to je odsud asi čtyři kilometry, a tam jsme byli. Jenomže babička, stará žena, si neuvědomila, popadla nás obě dvě a odvedla nás za Veleň do takového háje. Ale tam se shromažďovali všichni lidé, oni měli možnost seshora to na nás zasypat a bylo to. A já jsem byla svědkem toho, ač jsem byla tak hodně malá, si pamatuju, že jsem na tom poli, než jsme došli k tomu háji, viděla zastřeleného pána.“

• „Chodila jsem do základní školy tady v Čakovicích, končila jsem osmou třídou. Tu osmičku jsem taky vychodila. Přání mého otce bylo, abych chodila na takzvanou rodinnou školu, kde si se připravila na svůj život, umět vařit, umět jak se obstarávají děti a také základy, kdybych šla do kanceláře, účetnictví a psaní na stroji. Jenomže tohle přání se tatínkovi nesplnilo, protože ta škola byla v té době zrušená. Čiže skončila mi škola, nastaly prázdniny a tatínek se rozhodl, že půjdu pracovat do továrny. Jenomže on neměl představu, co to je, a já vůbec ne. Takže jsem, nebylo mi ještě ani čtrnáct roků, nastoupila do Avie do kanceláře, kde jsem na psacím stroji, který jsem moc neuměla ovládat, opisovala takzvané technologické postupy. A můj výdělek, jestli vás to zajímá, na hodinu, hodinový plat byl 1,50 korun.“

• 1

Praha-Čakovice, 02.12.2021

• 2

Praha-Čakovice, 06.01.2022

Pracovat jsem začala ve třinácti

Zdena Čellárová na svatební fotografii
zdroj: Archiv Zdeny Čellárové

Zdena Čellárová, za svobodna Janatová, se narodila 25. listopadu 1940 v Praze Čakovicích. Její otec vlastnil řeznictví, které mu později komunisté znárodnili. Po základní škole nastoupila do firmy Avia, kde opisovala technologické postupy, později absolvovala hospodářskou školu a pracovala jako písařka a sekretářka. Po studiu se vdala. Kvůli tomu, že její manžel v roce 1968 vystoupil ze strany, měly jejich děti problém dostat se na vysokou školu. Později pracovala v Závodech průmyslové automatizace (ZPA) v Čakovicích. V roce 2022 žila v Praze.