Vlasta Častová

• „To vypadalo. Byly tam, to máte, jako když vám shoří střecha, protože tam ještě byly i doškové střechy, tam nebyla žádná elektrika, tak to vyhořelo úplně, že tam byla třeba vidět kamna, co stála na kamnách, nějaký ten hrnec, že to tam ještě všechno bylo a vypadalo to, jak bych vám to řekla, že jsme si říkali: ,Ještě, že to nebylo u nás.´"

• „Já si vzpomínám, že když jsem šla v noci jednou na záchod, protože záchody byly venku, suché, o splachovacích záchodech jsme nevěděli ani, jak to vypadá. Tak u nás ležel nějaký chlápek v kuchyni a u dveří měl postavený kulomet, byl oblečený a máti za mnou utíkala a říká mi: ,Na něho se nedívej, na něho se nedívej, on je unavený, on se chce trochu prospat, utíkej.´ Tak jsem utíkala na ten záchod a zpátky mě čekala u dveří a zase na mě: ,Hned do postele.´"

• „My jsme viděli Němce, až ta válka pomalu končila. Až ta armáda šla. Pamatuji si, že přes Újezd letěli Němci, pak zapálili Ploštinu, to tam někdo udal, to byl údajně náš soused, nějaký Mach, nebo jak se jmenoval, to byl soused, že to udal. Pak jsme se šli dívat ke křížku, jak ta Ploština hoří, jak létaly světlice. Vím, že máti nás volala: ,Okamžitě domů,´ že nás může někdo zastřelit.

• 1

Zlín, 29.04.2023

Mrtvé z Ploštiny šlo poznat podle ohořelých šatů

Vlasta Častová, 1954
zdroj: archiv pamětnice

Vlasta Častová (roz. Zahradníková) se narodila 30. prosince 1934 v Újezdě u Valašských Klobouků do rodiny zedníka Josefa Zahradníka a jeho ženy Františky. Vlastin otec byl během druhé světové války nuceně nasazený v Leipzigu. Přesto, že válka trvala šest let, Vlasta poprvé spatřila německé vojáky až v dubnu 1945, kdy nacisté rozpoutali běsnění vůči těm, kdo pomáhali partyzánům. Dne 19. dubna byli její bratři svědky zavraždění rodiny brusiče nožů Ladislava Rangla – nacisté je bezdůvodně popravili. Poté pokračovali na Ploštinu, kterou vypálili a v hořících domech nechali zemřít čtyřiadvacet lidí. Vlasta se dívala spolu s dalšími dětmi a obyvateli Újezdu z protějšího kopce, jak Ploština hoří a vybuchuje. Zahradníkovi se po válce ve snaze osídlit dům po sudetských Němcích v Javoří u Mírova přestěhovali. Po dvou letech se vrátili do Újezdu, neměli zkušenosti s velkým hospodářstvím, které v Javoří získali. Vlastin bratr Bedřich Zahradník byl v roce 1949 zatčen Státní bezpečností, vězněn a týrán v Uherském Hradišti. Pamětnice hned po základní škole nastoupila do nové zbrojovky ve Slavičíně. Přijali ji díky tomu, že v dotazníku zamlčela fakt, že její bratr je politickým vězněm. Přesto se to ve fabrice po létech dozvěděli a nasadili na Vlastu provokatérku, která ji přemlouvala k emigraci do Rakouska. Vlasta Častová raději odešla pracovat do gottwaldovských gumáren, kde pracovně prožila dalších čtyřicet let. V roce 1960 se provdala za Josefa Častu, s nímž měla dvě děti, Hanku a Dušana. V době natáčení rozhovoru žila ve Zlíně.