Věra Burešová

• "Když byl nálet na Kolín, tak jsme museli utíkat s rodiči, vzali jsme deky a šli jsme na Cikorku směrem na Tři dvory do příkopu. Tam jsme si lehli, maminka nás tam přikryla a dívali jsme se, jak bombardovali nádraží. To bylo celé v plamenech. A za námi to samozřejmě taky třískalo, na Petrolku, to je nynější KORAMO, tam se vyráběly pohonné hmoty pro auta, tanky a všechno možné. Tak to Němci taky vybombardovali. Vrátili jsme se domů šťastní, že nám stojí barák."

• "Tenkrát sem přijeli vojáci Varšavské smlouvy, obsadili Československo. Já jsem zrovna vezla prádlo na mandl v kočáře a tady na té křižovatce stál voják, řídil dopravu. A já říkám: 'Rusáci na tancích, vždyť nás osvobodili, tak co by nám škodili?' Takový jsem byla tentononc. Odvezla jsem to prádlo, jela jsem zpátky a viděla jsem, jak lidi začínají panikařit. Začali obsazovat obchody a nakupovat zásoby. Byli tam s auty, brali pytel brambor, pytel mouky, protože si mysleli, že jsou tady Rusáci, že nás tady bude hodně a nebude co jíst. A to si pamatuju, že jsem věšela záclony a měli jsme puštěnou televizi. A Jarmila Korandová z brněnského rozhlasu hlásila: 'Tak teď už slyším kroky, jak jdou nahoru, bouchají na dveře a už vám nic neřeknu, už jsou tady.' Tak samozřejmě tím byl konec. No a my ve škole tenhle rok –šedesátý osmý – jsme samozřejmě procházeli prověrkami. Přišli soudruzi z národního výboru a ptali se nás, jestli schvalujeme vstup vojsk na naše území. Na to jsme museli odpovídat."

• "Jsem válečné dítě, zažila jsem druhou světovou válku. Jako děti jsme z toho měli samozřejmě hrůzu. U nás v domě byl sklep, tatínek tam udělal dvojité dveře a nechali jsme otevřená vrátka. A kdokoliv, když třeba začaly houkat sirény, tak lidi se samozřejmě báli a honem utíkali k nám. Do toho sklepa jsme se zavřeli a tam jsme čekali, až zase odhoukají a byl konec."

• 1

Kolín , 29.11.2018

Jsem válečné dítě

Věra Burešová
Věra Burešová
zdroj: Archiv Věry Burešové

Věra Burešová, rozená Mejstříková, se narodila 7. června 1939 v Kolíně, kde strávila téměř celý svůj život. Rané dětství prožila během druhé světové války. V paměti jí utkvěly vzpomínky, jak se schovávali před nálety a sledovali z dálky hořící nádraží. Po konci války nastoupila do první třídy na základní školu, které se říkalo U kostelíčka. Tam vychodila první stupeň, poté přešla na 6. Základní školu. Po dokončení povinné školní docházky pokračovala na pedagogické škole v Teplicích, kde bydlela na internátu. Kvůli vzdálenosti ale přešla ještě v prvním ročníku na pedagogickou školu v Brandýse nad Labem, kde se uvolnilo místo. Nakonec odmaturovala s vyznamenáním na pedagogické škole v Kutné Hoře, kam se během studia přesunuli z Brandýsa studenti bydlící v Kolíně. Po škole nastoupila jako učitelka v Kouřimi, kde působila tři roky. Když otěhotněla, vrátila se ze zdravotních důvodů zpět do Kolína a pracovala krátce ve školní družině. Po mateřské dovolené, během níž pečovala o své dva syny Aleše a Zdeňka, začala vyučovat na 6. Základní škole v Kolíně, později se přesunula na 5. Základní školu, kde učila až do důchodu. Jejím synovcem je Martin Mejstřík, vůdce studentských protestů v roce 1989.