Věra Blahůšková

• „To víte, že byla dobrá nálada, taky jsem to vnímala. Nejvíce to vnímala moje starší sestra. Měla pověšený triangl na ořechu před domem, mlátila do toho a lítala s mladýma. Ta do toho našeho domu vháněla slávu a štěstí, že jsme svobodní. Nejvíc jsem to pocítila od ní, ale jinak jsem to až tolik nepociťovala, ještě jsem byla moc malá.“

• „1. září 1939 jsem měla půl roku. Tatínek slavnostně vedl svou prvorozenou dceru Jarmilu první rok do brodského gymnázia, kde on také studoval. Byl na ni velice pyšný. Odešel do práce a když ta naše Jarka letěla domů ze školy, byla celá šťastná a chtěla tatínkovi všechno povykládat. Utíkala na radnici, kde byl tatínek zaměstnaný, a tam už jí na náměstí říkali lidé, známý pan Valečka, který byl našim dobrým přítelem, tak jim řekl, ať utíká honem domů, že tatínka zatklo gestapo spolu se starostou a se třemi dalšími pracovníky na radnici. No a pak nastal ten náš strašný život.“

• 1

Zlín, 01.08.2023

Na náměstí říkali, že tatínka zatklo gestapo. Pak nastal ten náš strašný život

Věra Blahůšková v roce 2023
zdroj: Post Bellum

Věra Blahůšková, rozená Huláková, se narodila 20. února 1939 ve Zlíně. Vyrůstala v Uherském Brodě. Otec Jan Hulák měl ekonomické a pedagogické vzdělání. Po ukončení studií krátce pracoval jako učitel ve Vlčnově, poté zastával funkci městského důchodního na uherskobrodské radnici. Jeho manželka Božena, rozená Fialová, se starala o domácnost. Otec se angažoval v národněsocialistické straně a v Sokolu, díky čemuž se dostal k protinacistické odbojové organizaci Obrana národa. V rámci takzvané Akce A si pro Jana Huláka 1. září 1939 přijelo gestapo. Následně byl vězněn v koncentračních táborech v Buchenwaldu, Dachau a Osvětimi, kde 14. srpna 1942 zemřel. Věra Blahůšková v 50. letech vystudovala pedagogickou školu v Kroměříži a živila se jako učitelka. Počátkem 60. let vstoupila do KSČ, v předlistopadových dobách se angažovala v Místním národním výboru (MNV) Uherský Brod, v komunistické straně působila i po sametové revoluci. S manželem Karlem Blahůškem vychovala dceru Věru a Lenku. V roce 2000 odešla do důchodu, v roce 2023 žila v Uherském Brodě.