Ben Barenholtz

• “Byli jsme celkem dost chudí. A kdysi jsem chodil s jednou Polkou, byla velmi hezká, velmi nevinná. A ta mi jednou řekla: 'No, my víme, že všechny peníze mají Židi.' A já povídám: 'Kdes na to přišla?' A ona na to: 'Ve škole.' Tak jí povídám: 'Kéž by mi to byl někdo řekl. Nikdo mi nic takového neřekl... Nemusel bych... Nemusel bych pracovat.'”

• “Někteří z těchhle lidí si myslí, že jsou něco extra, protože přežili, protože jako přeživší... Hlavně pokud jste byli věřící a tak či onak vám to pomohlo přežít. A pak je tu druhý extrém, tedy když cítíte vinu za to, že jste přežili. Takže jde o to... Jde o to, aby člověk našel rovnováhu mezi těmito dvěma extrémy. Nemyslím si, že bych byl něco extra, protože jsem přežil. Protože prostě nevěřím všem těm nesmyslům. Ale cokoliv... Ať už to zvládají jakkoliv a dělají cokoliv, nemohu... Nemohu je v žádném případě soudit, protože každý si musí najít vlastní cestu. A někteří z nich to nedokáží a někteří... Znal jsem třeba Kosińského, ten se zabil. Takže mnozí... Mnozí z nich dospějí do bodu, kdy už se to prostě nedá vydržet. Začnou mít sebevražedné sklony, nebo se z nich stanou megalomani, kteří si myslí, že jsou něco extra, protože přežili, že všechno... No zkrátka že jsou něco extra. Což... S tím se zkrátka snažím nemít nic společného... Podle mě jsou to nesmysly.“

• “Měli jsme to dobře připravené, tentokrát ale přišli brzy ráno a hned začali střílet. A byla tam jedna rodina... Protože ostatní se už přesunuli do jiné části lesa. Takže tam byli... Takže zabili... zabili otce, matku... Mého otce zabili skoro hned na začátku. A pak zabili toho muže, jeho ženu a jeho dceru. A to poslední, co mi otec řekl, bylo prostě jen: 'Utíkej!' A já uviděl svého malého kamaráda, bylo mu sedm, mně tehdy bylo osm let, tak jsem ho chytil za ruku a... Protože jsem věděl, kam máme jít, takže jsem ho prostě držel. A vzpomínám si, že jsme přeskočili tělo jeho sestry. Někdy potom jsem ho ale nakonec pustil, takže ho chytili a také ho zastřelili.“

• 1

S pomocí nacistů se dostali až na Měsíc, ale hladovějící dítě nakrmit nedokázali

Ben Barenholtz v roce 2019
zdroj: Sbírka Post Bellum

Ben Barenholtz se narodil 5. října 1935 v Kovelu v tehdejším Polsku do židovské rodiny. Dětství prožil v Kupyčivě (Kupičov) na Volyni, kde jeho otec působil jako správce u polského velkostatkáře a dohlížel i na těžbu dřeva v lese. Po okupaci Volyně německými vojsky se mu během etnických čistek, kdy byla zavražděna téměř celá jeho širší rodina, podařilo s otcem, matkou a bratrem utéci do lesa, kde pak v podzemních úkrytech přežil s pomocí spřátelené polské rodiny následujících dvaadvacet měsíců. Jeho otec byl zavražděn ukrajinskými nacionalisty, Ben se ale spolu s matkou a bratrem nakonec dočkali příchodu partyzánů i Rudé armády. Díky iniciativě Židovské agentury pro Izrael pak byli přes Prahu transportováni do Vídně, kde se jim podařilo přejít do americké zóny a po čase stráveném v táboře pro osoby bez státní příslušnosti v Bad Gasteinu v roce 1947 získali vízum do Spojených států amerických, kde žila jediná z Barenholtzových tet, které se včas podařilo uniknout z neklidné válečné východní Evropy. Ben krátce navštěvoval brooklynskou ješivu, kde prý ale čelil posměchu kvůli svému východoevropskému akcentu. Několik dalších tříd tak raději absolvoval ve veřejné škole navštěvované převážně italskými emigranty. V první polovině padesátých let vstoupil do armády Spojených států a dva roky sloužil v Evropě u posádek poblíž Mnichova a Norimberku. Po návratu do New Yorku získal americké občanství a usadil se v Greenwich Village, kde se sblížil s celou řadou tamějších nonkonformistů, hudebníků, spisovatelů a výtvarníků. V roce 1966 začal pracovat pro Rogera Eustera, výraznou postavu newyorské divadelní a filmové scény, s nímž pak dva roky provozoval The Village Theater, pozdější legendární The Fillmore East. Poté převzal The Elgin Theater, promítací sál v Chelsea, z nějž jakožto jeho hlavní manažer vytvořil jedno z center newyorského nočního života a nezávislé kultury. V pozdějších letech se věnoval i filmové distribuci, produkci a režii a spolupracoval mimo jiné i s Davidem Lynchem, Joelem a Ethanem Coenovými, Georgem A. Romerem nebo Darrenem Aronofským. Ztvárnil roli zombie v Úsvitu mrtvých George A. Romera. Ben Barenholtz zemřel 27. června 2019 v Praze.