Mgr. Jaroslav Baný

• „To už jsem já prováděl ta meteorologická pozorování a my jsme přestěhovali meteorologickou stanici v zahradě z jedné parcely na druhou, to byla školní zahrada. A my jsme meteorologickou stanici, tedy tu budku, to byla tehdy, a to oplocení, stěhovali jedenadvacátého srpna. Tehdy to spadalo ještě pod Český hydrometeorologický ústav Praha, kdežto po devadesátém roku to bylo už Brno. A teď nám bylo divné, že, velké přelety letadel. To létalo tak kolem třetí čtvrté hodiny až do šesti, od východu samé proudy letadel. My jsme mysleli, že je to cvičení, a ráno jsme věděli, že tu vstoupila vojska Varšavské smlouvy. Potom když jsme se probudili ráno a šli jsme ven, viděli jsme, jak už se hrnou kolony směrem od Vsetína ke Zlínu, to tam, když jsem vyšel na kopec tady nad školou, tak se krásně viděla vozovka, to bylo plné aut, vojáků, kteří se přesouvali už na Moravu.“

• „Mně přišel do bytu, já jsem bydlel ve školním bytě tehdy, dosazený ředitel do naší školy, nějaký inženýr Kroutilík, a říkal, že mi nese přihlášku do strany, že byl na KNV a že je tam uvolněné místo školního krajského inspektora a že přišli na to, že bych to mohl konat. Takže pokud vstoupím do strany, tak bych se mohl stát tím krajským školním inspektorem.“ – „A vstoupil jste?“ – „No já jsem řekl asi tolik, že zatím se necítím, že bych měl tolik zásluh, abych mohl na tuto funkci vstoupit. Ještě nemám zásluhy, až ty zásluhy dosáhnu, tak o tom budu uvažovat, ale teď zatím já žádné zásluhy nemám na systému a na nějaké té angažovanosti, takže ne.“

• 1

Vizovice, 04.09.2022

Meteorologii jsem zasvětil život

Jaroslav Baný, 2022
Jaroslav Baný, 2022
zdroj: Post Bellum

Jaroslav Baný se narodil 15. ledna 1936 v Bystřici pod Lopeníkem jako druhé dítě manželů Baných, kteří ho vychovávali v duchu křesťanství. Maminka byla v domácnosti a později pracovala v zemědělství, otec byl dělníkem u státních silnic, pak pracoval v kamenolomu. Jaroslav Baný vzpomíná na válečné roky, jak slyšeli bombardování Vídně, na partyzány, pohybující se v okolí, Němce, ustupující překotně před blížící se frontou, a nakonec i na osvobození rumunskými vojáky. Po nástupu komunistů k moci musela rodina Baných se svým malým políčkem vstoupit do jednotného zemědělského družstva (JZD), jinak by děti nesměly studovat. Po základní škole absolvoval Jaroslav tzv. jednoletý učební kurs a v roce 1956 maturoval na střední zemědělsko-technické škole v Rožnově pod Radhoštěm. Oženil se a má dvě děti. Vojenskou službu absolvoval v Čáslavi u leteckého praporu, kde působil u dispečerů jako meteorolog. Svoji zálibu v počasí naplno rozvinul v roce 1961, kdy se stal správcem meteorologické stanice ve Vizovicích a data sbíral až do roku 2016. Celý život učil na zemědělské škole ve Vizovicích, v 60. letech dálkově vystudoval přírodovědeckou fakultu v Olomouci. V srpnu 1968 viděl přijíždět tanky od Vsetína směrem na Gottwaldov a ráno při meteorologickém měření mu nad hlavou neustále létala letadla. Měl možnost pracovat jako krajský školní inspektor, ale podmínkou bylo členství v KSČ. To odmítl. V překotných listopadových dnech roku 1989 mu nabízeli post předsedy Občanského fóra ve Vizovicích, ale i to odmítl. Po revoluci se stal zástupcem na střední škole služeb ve Vizovicích, kde působil až do roku 2015, kdy odešel do důchodu. Od Nadace Charty 77 získal v roce 2014 ocenění Senior roku. V roce 2022 žil v domově pro seniory v Lukově. Zemřel 17. listopadu 2023.