Milan Báchorek

• „Král David byl nastudován s orchestrem, sbory, sólisty. Den před koncertem, kdy byla generálka, byl zavolán [Otakar Trhlík] na krajský výbor strany, kde mu bylo řečeno, že tu skladbu v Ostravě provést nesmí. Všechno bylo nazkoušeno, připraveno. Řekli mu: ‚Ty budeš nemocný.‘ A tím to skončilo. Sanitkou byl odvezen do nemocnice, kde v době koncertu ležel jako pacient.“

• „U Bohuslava Martinů vadilo, že měl hodně skladeb s církevním podtextem, anebo byly vyloženě církevní. Režimu, který byl silně proti náboženství, to vadilo. Ostrava v tom byla příznačná. Nesměly se tady provádět ani varhanní koncerty, nedej bože, aby se hrály církevní skladby. V Ostravě to bylo v tomto směru trochu přísnější než jinde. V Olomouci například se pořádal varhanní festival s duchovní náplní. V Ostravě nic takového být nemohlo. Vyprávět by o tom mohl můj švagr, varhaník Vladimír Svatoš, který vyučoval varhany na konzervatoři a prošel si v tomto směru očistcem. Všichni se ho ptali, k čemu to.“

• „Doma vznikla zajímavá kapela. Maminka a teta hrály na violoncello, strejda na housle, sestra na klavír a taťka na akordeon. To byla jeho vášeň, kterou si přivezl z první světové války, když válčil na Piavě. Koupil si knoflíkový akordeon se sto dvaceti basy. To je poměrně velká mašina, na kterou se dá zahrát cokoli. Vznikl takový šraml, jak jsme tomu říkali. Hrálo se co druhou sobotu u nás v domě nebo na dvorku.“

• „Byli jsme škola, jejíž studenti se potulovali po Ostravě. Toulání po městě mělo své výhody i nevýhody. Výhodou bylo, že se mnohde dalo přijít do výuky pozdě. Nevýhodou bylo, že se přesuny často nedaly stihnout, i když člověk chtěl. Výuku jsme měli v divadlech, v Domě umění mezi obrazy, v Divadle hudby, v Divadle mladých, které bylo později zbořeno. Vyskytovali jsme se v rozhlase a později i v televizi. Ovlivňovalo to náš rozhled a vnímání uměleckého prostředí.“

• 1

v Ostravě, 21.05.2019

• 2

v Ostravě, 23.05.2019

Celý život jsem s pokorou sloužil hudbě

Milan Báchorek / 80. léta
zdroj: Archiv Milana Báchorka

Milan Báchorek se narodil 18. srpna 1939 ve Staříči na Frýdecko-Místecku. Otec pracoval jako valcíř, matka byla švadlena. Rodiče, sestra i další příbuzní tvořili rodinnou kapelu a provozovali domácí hudební produkce. Vystudoval obor klavír na Vyšší hudebně pedagogické škole v Ostravě, ze které později vznikla konzervatoř. Sedm let učil na hudební škole ve Frenštátě pod Radhoštěm. Zároveň studoval skladbu na konzervatoři a pak tam dlouhá léta vyučoval. Patří k významným českým hudebním skladatelům druhé poloviny 20. století. K nejoceňovanějším dílům patří vokálně symfonické skladby Lidice, Stereofonietta a Hukvaldská poéma. Aktivně se zapojil do organizování hudebního života v severomoravském regionu. Byl dlouholetým sbormistrem Pěveckého sdružení Radhošť a Ženského sboru Bohuslava Martinů ve Frýdku-Místku. V letech 1992 až 2004 řídil ostravskou konzervatoř. Pod jeho vedením se škola přestěhovala do nových prostor a dostala název Janáčkova konzervatoř Ostrava.