Ing. Vladimír Rajda

Odbojář a světově uznávaný vědec

Ing. Vladimír Rajda
Ing. Vladimír Rajda
zdroj: archiv pamětníka

Vladimír Rajda se narodil 22. ledna 1928 v Bohuslavicích jako nejstarší ze tří dětí rodičům Vladimírovi a Anděle Rajdovým. Jeho otce, majitele rodinného podniku na ohýbání dřeva a výrobu dřevěných zařízení, v roce 1924 odsoudili na 15 měsíců za odepření povinné vojenské služby v československé armádě. Jako člen následovníků Krista a po zkušenostech z bojů v první světové válce mu to nedovolovalo jeho přesvědčení a svědomí. V jeho případu se silně angažoval advokát Jindřich Groag a také spisovatel Karel Čapek a později o něm vyšla kniha: „Vojáku Vladimíre...“ Za druhé světové války se ale otec stal jedním ze zakládajících členů odbojové skupiny v Bohuslavicích, v níž působil také pamětník. Skupina mimo jiné spolupracovala s Františkem Bogatajem, velitelem paravýsadku Carbon. V noci z 8. na 9. dubna 1945 u obce shodil americký bombardér vojenský materiál pro potřeby místních odbojových skupin. Posledním přímým žijícím svědkem této události je právě Vladimír Rajda. Přesto, že otci po válce komunisté znárodnili rodinný podnik, dostal se pamětník na lesnickou fakultu v Brně, kterou úspěšně absolvoval. Stal se světově uznávaným vědcem v oblasti elektrodiagnostiky rostlin. Zemřel 23. října roku 2016 v olomoucké vojenské nemocnici.