Jan Pospíšil

• „Výslech byl tím způsobem, že mě vzali jako kuželku doprostřed kruhu a ranami jednak pendrekem a jednak pěstmi a jednak kopanci si mě podávali. Při té příležitosti mně něčím rozsekli tvář. Ta jizva zmizela. Ale poškodili mně ucho takovým způsobem, že vznikl zánět středního ucha a vnitřního ucha a mně narostla během doby taková boule, tadyhle vzadu za uchem. Ta později praskla a vyhrnul se z toho hnis a krev. Dále mně něčím, nějakým způsobem popálili ruce. Já jsem měl popálené obě ruce. Akorát tady, kde je ta prohlubeň, tam byl jenom ten otok. Ale to ostatní bylo popálený. Teď jsem měl odřený ruce tady od těch…, protože pořád jsem měl ty náramky. Americký, cvakací, který se pohybem zavíraly. Nakonec mně řek jeden z nich, já vím, který to byl: ,Doktore, už tě kopla kobyla?‘ A dal mi takovou ránu, že jsem letěl vzduchem a pad na zem. Během toho výslechu jsem ztratil vědomí a probudil jsem se až dole ve sklepě, kde nade mnou byl starý policajt, který hlídal to vězení. Řikal:,Do prdele, ty vás zřídili! Počkejte, vy máte popálený ruce. Tady jeden šmelinář má máslo.‘ Vzal, urýp toho másla, dones ho a natřel mi tím ruce. Taky mě křísil. Řikal: ,Já vás křísim tady dvacet minut a furt vás nemůžu dostat z toho. Ty vám dali!´“

• „Pak přišly návštěvy na Borech. Tam povolovali návštěvy. Sice po delší době, ale povolovali návštěvy. Tam jsem právě zažil brutalitu vězeňského dozorce Brabce. Zároveň se mnou měl tehdy návštěvu nějaký Spálenka, což byl náš voják, který patřil do stráže prezidenta Beneše v Anglii. Tam se oženil a narodilo se jim děcko, ještě v Anglii. A toto děcko, ta paní, plus úředník anglické ambasády byli na návštěvě. A ten Spálenka měl zároveň se mnou návštěvu. Ta malinká, to děcko se snažilo prostrčit a prostrčila tu ručičku v té škvíře, která byla mezi tím prosekávaným plechem a sklem v těch jednotlivých kójích. Načež Brabec ji praštil přes tu ručičku pendrekem. Strašnej kravál, protože tam byl ten Angličan a ta Angličanka. Přerušili návštěvy, nás nahnali do cely a byl velkej rambajs.“

• „Protože jsem si chtěl zlepšit svoji němčinu, dal jsem se zapsat také na německou techniku. To bylo pro mne velmi důležité, protože už tehdy, jako mladý středoškolák, jsem se dostal na místo, kde bylo velké tření národnostní. Protože brněnská technika německá byla vysloveně nacistická. V tom roce, v kterém jsem byl zapsaný, jsme tam byli celkem dva nebo tři Češi, skuteční Češi a také skuteční Čechoslováci. To znamená opravdu členové československého národa. Zatímco ti Němci většinou všichni inklinovali k nacismu. Počínaje pány profesory, kteří sami měli menzury od soubojů v době, kdy studovali na vysoké škole. Menzura je poranění obličeje, které se získává soubojem s meči, kdy jsou zakrytý oči a nos a ti bojující si schválně dělají mečem šrámy po obličeji. Proto poznáte vysokoškolského Němce, že má obvykle menzury. Člověk se tomu diví, ale oni si ty menzury velmi cení. Zažil jsem tam taky svatbu vysokoškoláka německého, který procházel se svou nevěstou špalírem svých kolegů v uniformách, kteří ho slavili svými zkříženými meči. Já jsem si tehdy myslel něco o opičácích, víte, a bral jsem to z legrace. Ovšem nakonec ta okupace ukázala, že to nebyla legrace, nýbrž že to byla velmi smutná věc.“

• „Tak mě dali do transportu na tábor XII. To byl jeden z největších táborů na Slavkovsku. Bylo to ve výšce asi tak tisíc metrů nebo kolik, nevím, prostě hodně vysoko. A když jsem tam přišel na ten tábor, tak zrovna za dva dny nato byl takzvanej útěk z dvanáctky, kdy bylo zastřeleno pět muklů, nějaký lidi byli poškozený. Jeden byl domlácen tak, že přestal mluvit a přestal komunikovat a hýbat se. To byl Štich. U toho zjišťoval estébák, jestli je skutečně nehybný tím, že mu pálil, když tam ležel ten Štich v té nemocnici, pálil mu cigaretou nohy. Palce a šlapky. A zjistil, že skutečně nekomunikuje. Po delší době se rozmluvil, ovšem nepamatuje si na nic. Tři - ten policajt, co spolupracoval s těmi vězni, a dva vězni - byli popraveni, pět lidí bylo zastřeleno a zůstává Štich a Kukal. Kukal byl postřelen, takže se vyhnul tomu, když prezentovali ty dva zatčený na táboře XII a kopali přitom do těch mrtvých, kteří tam leželi. Pan velitel tábora Prokop, Pták se jmenoval ten velitel, do nich kopal a šlapal po nich, po těch mrtvých. Přitom byl nástup. O půlnoci jsme stáli nastoupení a ti dva zatčení, na kterých bylo vidět, že jsou zmlácení, že nevědí ani, čí jsou, procházeli skrz ten nástup a ukazovali, kdo o tom ještě věděl.“

• „No a přišel slavnej únor. Já jsem přišel do úřadu, začal jsem úřadovat. Totiž úřadovat… Prostě snažil jsem se něco dělat. Načež přišlo sedm samopalníků do kanceláře a vyvedli mě ven. Čímž jsem skončil. Protože co mám dělat? Ještě jsem využil toho, že jsem měl jít k takzvané komisařské zkoušce na ministerstvu školství. Tak jsem využil toho, že prostě nebyl čas. Tak jsem složil tu komisařskou zkoušku ještě. Pak jsem byl vyzván, abych vrátil legitimaci, která mě oprávnila ke vstupu do Strakovy akademie, a byl jsem bez zaměstnání.“

• 1

Já bych nechtěl být starým Grebeníčkem

Pospíšil Jan
Pospíšil Jan
zdroj: archiv Jana Pospíšila

Jan Pospíšil se narodil 13. srpna 1916 v Černovicích u Tábora. Záhy se však stěhoval do Brna, kde byl jeho otec zaměstnán na I. státní reálce. V Brně prožil dětství a absolvoval všechna studia, završená doktorátem práv na tamní právnické fakultě. Tam se také seznámil s doktorem Stránským, který mu nabídl místo právního referenta na předsednictvu vlády a později místo svého tajemníka na ministerstvu školství. Jeho kariéru na ministerstvu ukončil „vítězný únor“. Pomohl Stránskému ilegálně opustit republiku, stejně tak jednomu bývalému kolegovi, sám se však k odchodu neodhodlal. Tyto aktivity a další vesměs fiktivní a absurdní obvinění mu v roce 1949 vynesly zatčení, brutální výslechy a nakonec odsouzení k 20 letům vězení za špionáž a velezradu. Prošel Bory, jáchymovskými, slavkovskými i příbramskými lágry, včetně obávaného jáchymovského „elka“, kde pracoval v drobilce - dvojce, což bylo vůbec nejaktivnější místo tábora, kde se zpracovávala ruda s vysokým podílem uranu. Na amnestii v roce 1960 byl propuštěn. Vrátil se do Brna, nejdříve pracoval jako zedník a tesař, později jako opravář televizorů. Po listopadu 1989 se stal aktivním členem Konfederace politických vězňů, pracoval rovněž na Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu. Jako expert na tuto problematiku se mimo jiné podílel na knihách Hyeny v akci a Sluha dvou pánů.