Júlia Ševčíková

• „Každý mesiac sme mali vložené jednu vetu do tej obálky a prišlo to normálne poštou, ale nebolo to podpísané. A to bolo takého znenia že: ,Otrávim vaše deti. Dotýram vaše deti. Ohrozím na živote vaše deti.´ A to bola stále tá jedna veta a toto sa opakovalo stále, asi nejaké, to bolo v 80., do 84. Celé 4 roky. My sme medzitým stavali ten rodinný dom, lenže keďže to sme stavali svojpomocne, tak sa to tak naťahovalo a tie anonymy ma totálne ubíjali. Tak sme vtedy uvažovali, že všetko necháme tak, zbalíme kufre a odídeme, lebo ja som nemohla v tých časoch ako ostatné tie mamky si nechali deti behať po dvore alebo okolo paneláku, no na tom trávniku. A ja kvôli tomu, že nám chodili tieto listy tak pravidelne, som si nemohla len tak, že z okna vykúkať a dávať pozor na ne, ale ja som vždy bola pri nich. Takže ja vlastne na tie prechádzky denno-denné som chodila s nimi a takto som si ich strážila, ako dobrá kvoča stráži tie svoje kuratá (smiech). A potom v 83. sa nám narodil ďalší syn, takže sme mali 4 deti a ešte stále sme boli v tom jednoizbovom byte a sme stavali ten rodinný dom a keďže sme si podávali žiadosť a chceli sme vycestovať, ale nikdy sme nedostali víza.“

• „...Moji súrodenci odchádzali až v ´69, teda o rok neskôr, a ja som už vedela, že budem mať problém, lebo oni prišli do školy. Oni proste si tú rodinnú situáciu zmapovali a vedeli, že ja mám záujem pokračovať v štúdiu, tak už ma pani riaditeľka upozornila, že aby som vedela, že pravdepodobne ďalej študovať nebudem môcť. Ale bolo také, že pred maturitou také vyhrážky ,že ,nezmaturujete lebo...´ to bolo také veľmi urážajúce, ponižujúce, keď prišli eštébáci ku vám lebo... Napríklad ku mne prišli osobne do domu, do rodičovského domu, až ten akademický týždeň, čo sme mali pred maturitou, že pripravte sa na maturitné skúšky. A keďže vlastne oni boli v škole a ja som ako s nimi nebola, lebo boli za pani riaditeľkou, takže ja som sa kľudne pripravovala, lebo za mnou nikto nebol, ale práve oni, zákerné bolo v tom to, že oni si dali načas a práve vtedy, keď je človek najzraniteľnejší, tak oni prišli v čase toho akademického týždňa a prišli za mnou asi s tým, že ,vy niktoš ste si dovolili podať prihlášku, že viete o tom, že sa nikde nedostanete?´ a také. Že proste oni jednali s človekom veľmi ponižujúco, takže ma trošku to rozhodilo. No ale tak ja som zmaturovala s vyznamenaním. A to dojíma, lebo tá pani riaditeľka prišla za mnou s plačom, mala slzy v očiach. Lebo nám vyznamenaným prišli gratulovať, tá komisia vám príde zavinšovať, že ste dobre skončili, ste medzi vyznamenanými. Len ona prišla tak blízko ku mne, aby to ostatní nepočuli, že zase boli eštébáci a že teda ja do školy pravdepodobne ďalej nepôjdem. Takže aj po rokoch ma to tak dojíma, že proste, vám oni, teda mne osobne, zmenili totálne život, lebo som mala úplne iné plány...“

• Ale som odchádzala z Liptovského Mikuláša do Vysokých Tatier. A to bolo moje druhé detstvo prakticky, lebo tam sme sa stretli všetci takí ranení. Ja ranená tým systémom, že nemôžem dosiahnuť to, čo som túžila, a potom tam boli, sme mali v tej partii, lebo my sme chodili na vysokohorskú turistiku, takže pred nočnou a po nočnej som si mohla vypĺňať takéto prechádzky a veľmi dobré to bolo, takže tam sme mali takú partiu všetkých takých tých ranených, by som povedala. Že čo boli profesori vyhodení zo škôl vlastne z týchto politických dôvodov, lebo si dovolili chodiť do kostola a to sa nemohlo, a ešte učiť aj mládež a vysvetľovať o Bohu, keď podľa komunistov Boh neexistoval (smiech). Takže ja som v tých Tatrách zapadla, lebo tam sme mali ešte aj kňazov, ktorým zobrali v 50. rokoch súhlas a oni robili obyčajných robotníkov a to sa týkalo aj tých zdravotných sestier, niektoré boli pôvodné, že opustili reholu a tam som stretla teda aj tú svoju priateľku, s ktorou som robila v Liptovskom Mikuláši na chirurgii, lebo ona tiež odchádzala do rehole. Ale v tých 50., 70. rokoch sa odchádzalo tajne. Že proste ona odišla do rehole, ale o tom nikto nesmel vedieť. No ale ja som v tých Tatrách takto šťastne žila s tými všetkými sklamanými, ale bolo tam vynikajúce prostredie kvôli tomu, že my sme mohli mať aj svätú omšu pod holým nebom, pretože tým kňazom zobrali súhlas a v lese nás nikto nenašiel. Takže to boli také zážitky originálne, ktoré už dnes by nikto a z mladých už vôbec, pretože to nemáte odkiaľ poznať.

• 1

Bratislava, 31.01.2020

• 2

Bratislava, 23.06.2020

V Amerike som túžila po Slovensku, teraz tak nosím v srdci Ameriku

Pamätníčka vo Vysokých Tatrách, 70. roky
zdroj: Archív pamätníčky

Júlia Ševčíková sa narodila dňa 27. novembra 1950 v obci Hriňová na strednom Slovensku. Vychodila strednú zdravotnícku školu a chcela ďalej pokračovať na farmaceutickej fakulte v Bratislave. Dvaja z jej súrodencov však po vpáde vojsk Varšavskej zmluvy emigrovali v roku 1969 do Ameriky a pamätníčka mala počas maturít problémy s ŠtB. Na vysokú školu ďalej nemohla nastúpiť. Zamestnala sa ako zdravotná sestra v Liptovskom Mikuláši, neskôr sa presunula do Vysokých Tatier. Tam stretla mnohých ľudí s osudom poznačeným komunistickým režimom. Spoznala tam i svojho budúceho manžela a už svoji sa presťahovali do Martina, kde bývali, než dokončili výstavbu rodinného domu v časti Vrútky. V roku 1980 po narodení tretieho dieťaťa im začali do schránky chodiť anonymné listy vyhrážajúce sa, že niekto ublíži ich deťom. Bez vyzvania listy pravidelne chodila vyšetrovať ŠtB. Zasielané im boli celé 4 roky. Rok a pol po nasťahovaní do domu vo Vrútkach po opakovaných pokusoch konečne dostali možnosť vycestovať z krajiny. V júni 1986 manželia Ševčíkovci aj so svojimi štyrmi deťmi odišli na dovolenku do Juhoslávie, z ktorej sa už nevrátili. Cez kanceláriu vysokého komisára pre utečencov OSN emigrovali do USA. V novembri pricestovali do Ameriky a usadili sa v štáte Michigan, na predmestí Detroitu. V roku 1992 pamätníčkinmu manželovi diagnostikovali melanóm a predpokladalo sa, že má posledné 3 mesiace života. Rozhodla sa teda vziať ho do rodného Československa, kam napokon v októbri 1992 pricestovali. V januári 1993 tu chorobe podľahol. Pamätníčka sa neúspešne snažila o navrátenie majetku, ktorý prepadol štátu po ich emigrácii. Vďaka manželovej životnej poistke sa rodine podarilo postaviť sa na Slovensku na nohy, deti však ťažko niesli nové prostredie a Júlia zas prostredie staré, kde sa toho zmenilo oveľa menej, ako čakala. Krivdu cíti dodnes. Do Ameriky sa však už nikdy nevrátila.