Eugénia Sákalová

• "Tak oni potom tam v tom Prešove šesť sestier zobrali a boli furt ešte prehliadky a takto chodili. A posluchy a toto a hento. Ale potom ďalšie časté nočné prehliadky a výsluchy mali. Donútiť ostatne sestry a najmä novicky – na nás robili nátlak – do civilu. Do civilu a podpísať na pravosláviu. Keď nie, pôjdete do väznice. Tak pôjdeme aj do väznice. Viete čo, ani jedna novicka nevystúpila."

• "Prišla likvidácia našej cirkvi a prišla polícia do našej cirkvi – tam otca duchovného rímokatolíckeho zobrali lebo nepodpísal na pravosláviu a otvorili bohostánok a vybrali cibórium a vysypali hostie a vysypali po cirkvi. A jedna pani prišla to povedať za sestrou Nadiou, či by sestra Nadia – naša predstavená vtedy tam boli – že či by oni neišli, že by zavolali rímokatolíckeho kňaza, žeby to pozbieral, aby to nebolo zneuctenie Božie lebo že tam má už pravoslávny kňaz prísť."

• 1

Bardejov, 03.05.2010

nahrávka pořízena v rámci projektu Svedkovia viery

Pôjdeme do kancelárie a budeme si pýtať kríže z každej izby.

Eugénia Sákalová
Eugénia Sákalová
zdroj: archív Sestier sv. bazila veľkého

Sestra Eugénia Sákalová sa narodila 28. 10. 1929 v dedinke Potoky v okrese Stropkov. Do Kongregácie vstupuje v roku 1947 v Prešove, kde si vykoná noviciát a počiatočnú formáciu. V apríli roku 1950 začína pracovať v nemocnici v Trenčíne ako zdravotná sestra.Tu s prekážkami pracuje do roku 1955. Tu začína pracovať v Štátnom domove odpočinku. Od júla 1958 pracuje vo výrobní hostií v Báči. Neskôr vystieda ešte viacero prác. Od roku 1998 je ve rehoľnom dome v Bardejove.