major v. v. Václav Rubeš

• Čo odo mňa chceli vedieť: Ďaleko viacej, ako som sám vedel. To znamená, či som spolupracoval s funkcionármi v Prahe, v Bratislave. Či som nadviazal nejaké kontakty so zahraničím. Či som mal možnosť dodávať nejaké informácie z Československa cez hranice. Vymýšľali oni sami také rôzne nástrahy, samozrejme, že chceli vedieť ďalších mojich spolupracovníkov. Aby som prezradil, s kým som sa stýkal, že oni vedia o tom, že s kým sa stýkam. Že oni vedia, len potrebujú potvrdiť to, čo už vedia. No samozrejme, keďže som vedel, že je to všetko nafilmované na mňa, tak som nemohol samozrejme nikoho udať.

• Posádka už bola len asi 12-členná, ale samozrejme dobre vyzbrojená, tak sme pomocou mojej spojky obkľúčili školu a Nemcov odzbrojili. A tam museli ostať, pretože sme nemali kde a ako ich transportovať, alebo tak. Proste pokyny boli také: „Odzbrojiť, izolovať, nepustiť.“ - tak sa aj stalo. Čo je to platné, keď prišla posila, a silná posila!

• Za to som dostal raz od mamky, pretože prakticky fronta u nás neprešla, ale začali chodiť transporty zajatých Nemcov. A ja som bol jeden z tých ktorí ich sprevádzal, bohužiaľ jeden z najmladších, ktorý prevádzal tieto transporty, aby proste nikto nezdrhol a tak. Takže som mal ako šestnásťročný som mal zbraň. Keď sa to mamka dozvedela, tak zle, nedobre. Zakázala mi to: „Či si neuvedomím, že toho môžu zneužiť?“ To nie boli malé transporty.

• 1

Skautské múzeum v Ružomberku (SKM) - nyní Skautské múzeum Václava Rubeša v Ružomberku , 19.05.2010

nahrávka pořízena v rámci projektu Svedkovia z obdobia neslobody
  • 2

Skautské múzeum v Ružomberku (SKM) - nyní Skautské múzeum Václava Rubeša v Ružomberku , 18.09.2012

nahrávka pořízena v rámci projektu Skautské století

Já som odchovanecom Baden-Powella a nie Pioniera

Václav Rubeš
Václav Rubeš

Václav Rubeš, skautským menom Akela, sa narodil 29. 1. 1930. Skautovať začal v roku 1938 v Lomnici nad Popelkou, až do doby násilného zrušenia skautingu. V závere II. svetovej vojny bol aktívne zapojený do protifašistického odboja s partizánskou skupinou „Kozlov“. V júni 1945 absolvoval radcovský kurz. Viedol svorku vĺčat, následne bol zvolený za zástupcu vodcu skautského zboru v Lomnici nad Popelkou a v roku 1948 za vodcu zboru. Túto funkciu vykonával až do zákazu skautingu. Keďže sa naďalej stretával so skupinkou verných roverov, bol sledovaný príslušníkmi ŠtB a vyšetrovaný pre podozrenie z protištátnej činnosti. Niekoľko krát bol celú noc vypočúvaný ŠtB a doma u Rubešovcov sa uskutočnila domová prehliadka, pri ktorej boli zabavené skautské potreby a predovšetkým jeho skautská knižnica. Koncom 50.-tych rokov bol opätovne vyšetrovaný a prepustený z činnej služby dôstojníka ČSLA. V marci 1968 začal pripravovať obnovu skautingu v Ružomberku, bol zvolený za okresného vodcu. Dňa 11. 3. 1968 bol zvolený za oblastného vodcu Podtatranskej skautskej oblasti. Avšak pre túto činnosť musel opätovne opustiť ťažko vydobyté postavenie v zamestnaní a nasledovali príkoria a postihy pre celú rodinu až do roku 1989. Vtedy opätovne obnovuje skauting v Ružomberku, okrese Liptovský Mikuláš a na Slovensku. Bol zvolený za okresného vodcu a vymenovaný za inštruktora Slovenskej lesnej školy. Na IV. sneme Slovenského skautingu bol zvolený za kmeňového náčelníka SLSK a delegáti V. snemu ho zvolili za náčelníka Slovenského skautingu. 22. februára 1997, po dlhoročnej príprave, otvoril v Ružomberku Skautské múzeum, ktorého sa stal správcom. V roku 2003 bol iniciátorom vzniku Skautskej univerzity, ktorá vyvíja systematickú činnosť pre študentov roverského a oldskautského veku podnes. (prevzaté a upravené z publikácie Václav Rubeš: Boli pri tom, vydalo Skautské múzeum v Ružomberku, 2008, str. 7.)