Vera Meisels

• „Po potlačení Povstania sme sa museli ukryť v horách a šli sme do hlbokého lesa. Tam môj otec Zoltán a jeho brat Móritz vykopali takú hlbokú jamu, aby sme v nej mohli ležať. Potom našli nejakú veľkú prikrývku, my sme si pod ňu ľahli a zakryli sa ňou. A tam sme ležali, až kým nám nedošli všetky potraviny.“

• „Predstavte si, že na peróne z megafónov alebo silným hlasom kričali: ,Meisels Zoltán a Meisels Móritz aj s rodinou, vyjdite z vagóna!´ Ani neviem, či sa to vôbec niekedy stalo, ale nebola to každodenná vec. My sme boli vo vagóne s prešovskou rodinou z otcovej strany. A prešovská rodina bola naozaj veľká. Otecko mal sedem súrodencov, a to ešte nepočítam tety, ujov a sesternice. A tak sme my štyria – ja, sestra, ocko a mamka – vyšli z vagóna, z ktorého sa nikto potom nevrátil. Dostali sme výnimky, pretože sme vlastnili továreň na výrobu podkov pre kone, a tak sme boli označení za potrebných pre slovenské hospodárstvo. Nás, Židov, potom odviezli z dobytčieho vagóna do hotela.“

• „Moja mamička nás so staršou sestrou poslala do Trebišova k starým rodičom. A u nich sme sa mali strašne fajn. V dome mali už po mnohé roky slúžku Marišku, a tá sa s nami stále maznala a hrávala. A vtedy prišli gardisti alebo nemeckí vojaci. Moja babička a dedko už mali pobalené veci, takže o chystanom transporte museli vedieť. Tí vojaci chceli aj nás so sestrou zobrať, ale Mariška nás zachránila a povedala im, že sme tu len na návšteve a nemôžeme byť odvezení z Trebišova. Avšak myslím si, že gardisti našu Marišku poznali a ona im odprisahala, že nás odvezie do Prešova, odkiaľ nastúpime spolu s rodičmi na transport. A takto to bolo ...“

• 1

Tel Aviv, 16.11.2015

• 2

Tel Aviv, 19.02.2016

nahrávka pořízena v rámci projektu Príbehy 20. storočia

Mala som skončiť v Osvienčime, ale osud ma zaviedol do Terezína

Vera Meisels
Vera Meisels
zdroj: Pamět národa - Archiv

Vera Meisels sa narodila 10. júna 1936 v Prešove. Pochádza zo sekularizovanej židovskej rodiny. Jej otec Zoltán vlastnil firmu na výrobu konských podkov. Po prijatí diskriminačných protižidovských zákonov za vojnovej Slovenskej republiky bol ich podnik arizovaný. Celá rodina prišla o majetok a boli zbavení občianskych práv. Od transportu do koncentračných táborov ich zachránila hospodárska výnimka, no po potlačení Slovenského národného povstania museli utiecť do hôr. Tam vydržali niekoľko týždňov, až kým ich nezajali nemecké vojská. Všetci boli odtransportovaní do pracovného tábora v Seredi. Na konci roku 1944 boli Vera s mamou a so staršou sestrou Alicou premiestnené do Terezína, otec do Sachsenhausenu. V koncentračných táboroch sa všetci dočkali konca vojny. Po komunistickom prevrate rodina emigrovala do Izraela. Vera tam žije dodnes.