Branislav Medvecký

• "Táto jednotka bola pod vedením môjho otca. Bol vtedajší čatár. Prišli na tvar miesta a videli, čo sa robí, že je tam veľká mela... No, ale kto by nechal svojich ľudí biť? Tak sa pripojili a mydlili ich [gardistov]. Už vtedy mali skupinu spolu, čo zakladali nejaká partia, neviem presne mená, a táto skupina sa volala Mor ho!. Prišli tak ďaleko títo vojaci, táto jednotka, ktorú viedol môj otec, že to tam všetko vyfaklili, vymlátili. Všetko utekalo, lietali stoly... všetko, čo mali čapice a výložky, dotrhaní, dokmásaní, no, skrátka, vyzerali ako po boji. Hneď na to obrovský chaos, až si museli zavolať posily vojenské, a tak sa vtedy už začalo veľké prenasledovanie vojakov či obyčajných vojakov, ktorí zorganizovali to, že prišli im vlastne na pomoc, a nie urobiť poriadok s nimi. A tak potom mali problémy, o ktorých sme už aj hovorili."

• "Viete, odkedy to začalo? Tento nátlak? Miloš Vesel nám prišiel rozprávať na priemyslovku o Slovenskom národnom povstaní. A zhodou okolností si medzi rečou spomenul, že 'mám tu aj veľmi známeho a môjho odbojára syna, Braňa Medveckého. Nie je tu náhodou? To je môjho kamaráta, spolubojovníka, syn. Je tu? Postav sa, Braňo, ak si tu.' Tak som sa postavil a všetci, profesorský zbor, huby otvorené a odvtedy, lebo Vesel bol ešte v takých neistých časoch, začalo to ísť so mnou dole vodou. Začali aj mňa ždímať."

• "To bola fraška teda. Vojaci behali ako hlúpi. Niekoho gazíkmi vozili, motorkami, kade-čo, zvážali to... A ja len, preboha, čo sa to robí, veď ja mám ešte vychádzku. Pozriem na hodinky a ja už som bol po vychádzke. Už som bol vlastne načierno vonku. Videl som veľký pohyb, reku, boháča, jak je to možné, čo ja teraz. Tak som šiel na internát a tam už veliteľ roty: 'Pojďte, pojďte, váženej soudruhu. Už tu na vás hodnou chvíli čekám. Víte, co je to? Je pohotovost prvního stupně a vy jsi přijdete přes vycházku?' Vravím, ježišmaria, ja som si to ani nevšimol. Vidím, každý behá, lieta, fofry vonku... Išli vojaci, tak som šiel aj ja. Vraví: 'Vážený, pohotovost prvního stupně... Tohle je za normálních okolností kulka.' Fu, vravím, tak to nie je sranda. Vraví, viete čo? Tak ako ste, idete robiť dozorčího. Tu budú ubytovaní všetci dôstojníci, vojaci, čo sú... práporčíci... Tu budú ubytovaní, toto tu je vymetené od vojakov, tu budú samí dôstojníci, práporčíci, tu budú zbrane a vy tu budete mať dozorčího, kto koho bude hľadať. Ako ste oblečený, tak zostaňte, zoberte si zbraň ku stolíku a idete tam slúžiť. Boha, ja som bol hneď mokrý. Reku, ja tu idem slúžiť, pre Boha živého, ja si potrebujem oddýchnuť po vychádzke a nie tam frmol, rachot. Najväčšia sranda bola to, že ako som bol, tak ma akurát len vymenili najesť, vypiť nejakú kávu a zase k tomu stolíku. To sme sa menili tak 2-3. To len na chvíľočku posedieť, podriemať a hybaj zase ty trochu a tak... A to trvalo táto pohotovosť veľmi dlho."

• 1

Vyšné Matejkovo - Ružomberok

• 2

Vyšné Matejkovo - Ružomberok, 23.10.2021

Nech nik nemení dejiny, aby pravda zostala pravdou

Branislav v maturitnom ročníku
zdroj: archív pamätníka

Branislav Medvecký sa narodil 20. novembra 1947 v Ružomberku. Jeho otec Tibor Medvecký bol významná osobnosť povstania v Hrabovskej doline v roku 1939. Zúčastnil sa na SNP a po vojne pôsobil ako tajomník Demokratickej strany. Po komunistickom prevrate bola kvôli otcovi celá rodina perzekvovaná a Branislav musel opustiť strednú školu. Povinnú vojenskú službu absolvoval vo Valašskom Meziříčí. V rokoch svojej služby bolo Česko-Slovensko napadnuté vojskami Varšavskej zmluvy. Po absolvovaní povinnej vojenskej služby mal kvôli rodinnému pozadiu problémy so zamestnaním. V roku 2021 žil vo Vyšnom Matejkove (časť Ružomberku).