Ján Haščák

• „Baráky drevené. Druhý láger. To bolo hrozné niečo. Hneď to privítanie: ,Zrádci republiky!´ Tam som bol vari týždeň v Litvínove a odtiaľ ma prevelili do Břežánky pri Bíline. Samozrejme už dali najavo - PTP, nespoľahliví občania a tak. Do baní som musel ísť a v bani som robil 25 mesiacov. Nedalo sa nič robiť, človek sa musel prispôsobiť, iného východiska nebolo. Taká doba bola. Čo sa týka vojenčiny, dennodenne bolo počuť samé vyhrážky - zradcovia, by ste potrebovali povešať, a takéto výrazy boli.“

• „Prišli nejakí agenti zase z uránových baní. Kto podpíše do Jáchymova, tak ide do civilu, kto nepodpíše, bude slúžiť ďalej. Nedalo sa nič robiť, viacerí sme to podpísali a sme išli do civilu. V tej bani to bolo tiež katastrofálne. Tam boli kadejakí chytráci veľkí, ktorí využívali ľudí. A pritom všetkom boli tam aj trestanci, čo mali vysoké tresty, doživotné a tak. Nedalo sa nič robiť. Musel sa človek prispôsobiť tej situácii. Nejaké tie koruny som zarobil, no dosť zavčasu som ochorel na brušnú slinivku. Dole som už nemohol fárať, musel som byť len na povrchu. Tam už bol menší plat. Ale päť tokov som si tam odkrútil. Takže tak bolo.“

• „Tam začalo vyšetrovanie a kričali na mňa: ,Špión! Špión! Špión!´. Štrnásť dní ma vyšetrovali a potom ma odsúdili na 16 mesiacov. Dostal som sa do gulagu, tam na Ukrajine - Drahobická oblasť, Nikolajevský rajón. To si pamätám toľko. Príšerné podmienky tam boli, ale príšerné skutočne, to bolo nehorázne, ako sa to tam žilo. Čo sa týka stravy, veľmi biedna bola, čo sa týka hygieny, katastrofálna. Postele boli, ale žiadne matrace, nič. To, čo mal človek na sebe, v tom musel spať. Jednoducho to bolo katastrofálne. Hygiena bola tak raz za štrnásť dní.“

• 1

Martin, 01.04.2017

Nedalo sa nič robiť, človek sa musel prispôsobiť, iného východiska nebolo

Mladý vojak
Mladý vojak
zdroj: archív pamätníka

Ján Haščák sa narodil 2. júna 1927 v obci Vislanka pri Starej Ľubovni. Pochádza z mnohočlennej rodiny - mal deväť súrodencov. V jedenástich rokoch kvôli tyranskému otcovi ušiel z domu. Vydával sa za sirotu a počas druhej svetovej vojny slúžil u gazdov, zväčša ako pastier. V roku 1946 sa dostal na Ukrajinu, kde bol vyšetrovaný a odsúdený na 16 mesiacov v gulagu. V rokoch 1950 - 1952 bol zaradený do Pomocných technických práporov v uhoľných baniach v Litvínove a v Břežánke pri Bíline. V rokoch 1952 - 1957 pracoval zase v uránových baniach v Horním Slavkove. Od roku 1958 žije v Martine a od roku 1987 je na dôchodku.