Ján Gadžo

• „Potom na druhý deň som chodil po Maribore a hľadal som zmrzlinárov, lebo tých ľudí, čo som poznal, boli Macedónci, našiel som jedného, srbochorvátsky som už hovoril, a on mi povedal, že mi nemá kto pomôcť, lebo vraj pochytali všetkých, čo prevádzali cez hranicu. Ale mi povedal, ako mám ísť, kde mám ísť a také veci, všetko.“

• „Prišiel som do Viedne, vzal som si taxík, išiel som na americkú ambasádu – mal som v Amerike strýka a rodinu, myslel som si, že sa tam dostanem, že o pár dní som v Amerike. Ale bolo už zavreté, povedali mi, nech prídem ráno. Dobre… Vtedy tam boli tisíce a tisíce, čo ja pamätám, vtedy odišlo 170 000 Čechoslovákov. Všade vo Viedni bolo počuť slovenčinu, češtinu. Všade.“

• „Veľa problémov sme mali. V päťdesiatom druhom roku od nás zobrali päť hektárov, lebo stavali Chemko. Potom chodili do nás presviedčať nás, aby sme podpísali do kolektivizácie. Ja si to všetko pamätám ako malý chlapec, lebo sedeli u nás v izbe celý deň, ja aj môj brat sme sa skrývali pod posteľou, a oni tam rozprávali."

• 1

Košice, 29.05.2019

• 2

Bratislava, 21.06.2019

Na slobodu sa mu podarilo dostať až na tretí pokus

Ján Gadžo ako vojak americkej armády 1971 - 1973
zdroj: archív pamätníka

Ján Gadžo sa narodil 29. augusta 1949 v Strážskom do rodiny bohatých statkárov. Od malička túžil žiť v Amerike, kde na prelome 19. a 20. storočia žilo viacero jeho predkov a príbuzných. Trikrát sa pokúsil prekročiť hranice Československa. Úspešne emigroval až v apríli 1969 cez Juhosláviu, strávil päť mesiacov (od apríla do augusta 1969) v utečeneckom tábore Traiskirchen. V auguste 1969 s pomocou Katolíckej charity emigroval do New Yorku, býval u strýka Michala a pracoval na rôznych miestach. Od januára 1971 do januára 1973 slúžil v americkej armáde na základni Fort Wainwright na Aljaške, na základe čoho dostal americké občianstvo. Žil a oženil sa v Minnesote, pracovne cestoval po celých USA. Viedol rodinnú firmu Andrej‘s Potica, ktorá vyrábala a distribuovala orechové záviny podľa starého rodinného receptu. Do Československa sa vrátil až v roku 1990. Na jar 2019 sa s manželkou Jean natrvalo presťahovali do Košíc.