Július Bruckner

• "My sme dve noci prespali v takej záhrade nikoho. Našťastie bolo teplo. Lenže potom teta sa nás ujala, otcova sestra. Lenže tam to tiež bolo také, že mala len jednoizbový byt. Tak otec si dal na zem matrace a tam s mamou ležali. A my sme traja boli v dvoch posteliach. Nebolo to práve najlepšie. Ale tak lepšie ako bez strechy nad hlavou. A ja Vám poviem, že to trvalo roky.“

• "Napríklad keď boli maďarské udalosti a strážili sme muničák, tak sme chodili dvaja. Inokedy sme sa striedali po jednom, teraz sme chodili dvaja. Keď boli tie udalosti. Ten s tým psom nechodil každé dve hodiny, ale každú hodinu. Takže tam bola strašná bezpečnosť. Pod tankami sa kúrilo, čiže tanky museli byť pripravené okamžite vyraziť. Autá sme museli mať pripravené tak, že štart a ideme. Naložené boli. To bolo stopercentne vtedy pripravené všetko. U nás. No ale tak chvalabohu sa nič neudialo, nemuseli sme ísť na tie hranice. Avšak vieme ako taká davová psychóza vyzerá. Lebo tam každý vojak bol naladený skočiť do tanku a ísť.“

• "A hádam týždeň po prechode frontu sme sadli na vlak a išli sme do Olomouca. Tam ten vlak bol. A z Olomouca potom to začalo. Tie strastiplné cesty. Zaujímavé bolo, že ako sme sa dostali do Bratislavy, to bolo aj tak zázrakom. Lebo bol tam taký môžem povedať dobrosrdečný vojak. Strážil muničák. A zhodou okolností aj keď som mal tých rokov 12 rokov, ale sa dobre pamätám, ešte dodnes, že to bol taký mongolský typ. A otec mal zabalený v takom koženom púzdre tabak. A on mu ten tabak dal. A ten mongolec nám dovolil nastúpiť do toho domčeka. Viete ako je nákladný vlak, tak do toho nám dovolil nastúpiť. Lebo inak to tam sa strieľalo. To nebolo možné, bez opýtania keby niekoho tam videli.“

• 1

Bruckner Július

nahrávka pořízena v rámci projektu Príbehy 20. storočia

Vo vojne vždy najviac trpia nevinní na oboch stranách

Július Bruckner sa narodil 1. augusta 1934 v Bratislave. Vyrastal v Prievoze. Pochádza z rodiny, ktorá má nemecké korene a žila v Bratislave už mnoho generácií. Koniec druhej svetovej vojny, kedy cez územie prechádzala vojnová línia prežil v Prostějove, kde pracoval ich otec. Na vlastné oči videl udalosti súvisiace s represiou českého obyvateľstva proti nemeckej menšine, ktorej obeťami bolo mnoho nevinných civilistov. Po náročnom návrate do Bratislavy v roku 1947 bol ich dom skonfiškovaný. Július spolu s rodinou boli ako etnickí Nemci zbavení občianstva. V roku 1950 sa vyučil za elektromechanika. O dva roky neskôr začal študovať na strednej škole v odbore elektrotechnika. Základnú vojenskú službu absolvoval v Pardubiciach v rámci tankového pluku, kde zažil mimoriadnu pohotovosť v súvislosti s vypuknutím Maďarského povstania v roku 1956. Po návrate pracoval na investičnom oddelení v Rádiokomunikačnej správe v Bratislave. V nasledujúcich rokoch pracoval aj na investičnom oddelení Slovenského rozhlasu, kde ho zastihli aj udalosti Nežnej revolúcie v roku 1989. V súčasnosti je Július Bruckner na dôchodku a žije v Bratislave.