Eveline Vekhambura Živec

• „Když jsme přiletěli sem, zase jsem byla překvapená, protože poprvé jsem viděla suchou zemi. Poprvé. Protože Angola byla strašně zelená, Zambie byla zelená, Česko bylo zelené. Najednou přilítávám tam, vidím stromy tam, stromy tam, jako sucho jak nic. Takže tady vím, že nebylo něco příjemného pro moji duši asi, jak jsem ji znala. Takže to je jedna věc, jako víš, vnímáte, jako když se s vámi... Něco se mnou nesedělo. Spíš takhle bych řekla. To byla první věc jako.“ – „Protože vy jste byla v Namibii poprvé, že jo?“ – „Jo, to bylo poprvé.“ – „Protože byste se vracela do vlasti...“ – „A nezapomeňte, že jsem očekávala, že budem, že to bude džungle jako v pohádkách, jako Tarzan. A pak tohle, tak jsem se cítila docela ošizená.“ – „Jako, vy to trošku zmiňujete, ale zkuste mi víc popsat, jak jste to cítila. Vy jste zmiňovala před chvilkou kulturní šok, že jste zažila. V čem to bylo?“ – „Ten kulturní šok, že je spíš v tom, když jsem přišla do styku s lidma. To není, jako by... jako to, co jsem vám řekla, to je poprvé, když jsem viděla jakoby fyzicky tu zem. Jakoby kde jsme přiletěli. Ale ten kulturní šok spíš se týká vztahů s lidma. V tom byl ten... normy, jak se věci dělaly, jak se mluvilo, co se pokládalo, že se má – nebo nemá – říct. Jako protože z Česka, dá se třeba říct, byli jsme hodně svobodní jako se vyjadřovat. Jako já si nepamatuju například, že jsi něco řekla přes vychovatelky a řekly něco jakoby: ‚No, takhle se s dospělýma nemluví.‘ Nebo takové věci. To si nepamatuju. Takže ne že by nás nebylo učeno jakoby mravy, jak mluvit s dospělými nebo tady to, ale tady to začalo být strašně striktní. Na všechno je pokládaný důraz. Jo, když před dospělým musíš udělat tady to, musíš se takhle klanět, musíš, musíš, musíš, musíš. Prostě najednou už jsem nebyla zvyklá na tady to. Takže to se mnou nějak nesedělo.“

• „Když jsem potkala i matku, samozřejmě, tím, že jsem pociťovala ten vztah s dítětem a dospělým, doma byl trošku jinak ten vztah. Nebylo to... nebylo to ono. Nesedělo to se mnou. Takže z toho vyšlo, že jsem byla jakoby rebel. No, dá se říct, že jsme si nějak... No, neměla to lehké se mnou. Takhle bych to řekla. Neměla to lehké se mnou. Způsobit různé věci. Od jídla – prostě něco dali a já jsem jedla třeba poprvé oshifima, které dneska úplně miluju, ale chápu, v té době technologie asi nebyla taková. Cítila jsem v tom prostě různé věci, jako kamínky a tak. Jako nejedná se o jídlo, je opravdu hodně věcí. Prostě mravy, jak říkáte, úplně jinak.”

• „My jsme žili v Bartošovicích. Jo. My jsme žili v Bartošovicích.“ – „A jak byste to popsala, ty Bartošovice?“ – „Jako fakt pohádově krásná vesnice. Jako pro mě to byl prostě jiný svět najednou. Ale jiný příjemně jako. Najednou... Měla jsem sice nějaký řád najednou, v tom jsem ucítila ten rozdíl. Najednou existoval nějaký řád a řízení – doprava, doleva – chápete, co tím chci říct jako. Tady ty věci jsem ucítila, ale zase oni byli... I když tady to nemá nikdo rád, když tě někdo řídí. Tak s tím sama, se přiznávám, mám problém. Ale ten cit, to podání toho, byl zajímavý. Takže asi proto bylo jednoduché se tomu poddat.“

• 1

Windhoek, 28.10.2021

Říkali nám, že jedeme do země, kde rostou bonbony na stromě

Vekhambura Živec, 2021
zdroj: Lukáš Houdek

Eveline Vekhambura Živec se narodila 23. prosince 1979 v tehdejším hlavním městě Tanzanie Dar es Salaam. Rané dětství prožila v exilových táborech pro bojovníky za nezávislost Namibie v Zambii a Angole. Vyrůstala mezi množstvím dalších dětí, bez rodičů, kteří působili v armádě. V roce 1985 spolu s dalšími 55 dětmi odletěla do Československa. Jednalo se o akci mezinárodní pomoci marxistickému hnutí SWAPO, které tehdy bojovalo za nezávislost Namibie na Jihoafrické republice. Cílem bylo vychovat z dětí namibijskou elitu. Děti byly umístěny v Bartošovicích na Novojičínsku, v roce 1988 skupinu přesunuli do areálu bývalých lázní v Prachaticích. V roce 1991 byla Vekhambura spolu se svou skupinou a skupinou dalších namibijských dětí z Považské Bystrice repatriována do Namibie, kde posléze žila u své matky. Tu dlouhá léta neviděla a de facto neznala, nebylo tudíž lehké navázat znovu vztah. Po složení maturity v Namibii využila stipendia pro navrátivší se namibijské děti a vrátila se do České republiky za studii. Vystudovala sociální a kulturní antropologii na Západočeské univerzitě v Plzni (ZČU) a mezinárodní vztahy na Univerzitě Palackého (UP) v Olomouci. Několik let žila v Praze, kde se provdala za svého manžela Jiřího Živce. Od roku 2016 žijí v Namibii, na farmě nedaleko hlavního města Windhoeku. Mají spolu tři děti a Eveline Vekhambura Živec pracuje jako policistka.