Jiří Vrdlovec

• „Jednou za mnou přišel vedoucí buňky KSČ v rámci Dukly. Byl to kluk, kterého jsem znal, a věděl jsem, že to dělá z donucení. Se smutkem v oku mi vysvětlil, že mi asi nezbude než se stát komunistou. Já jsem na to odpověděl, že mě to nezajímá, že do strany nepůjdu. On řekl, že si samozřejmě můžu dělat, co chci, ale musím počítat s tím, že to nebude jednoduché. Tak jsem povídal: ,Dobře, uvidíme, jak to dopadne.‘ Pár měsíců byl klid a pak jsem viděl, že jednoduché to opravdu nebude. Tehdy existovala asi roční nebo dvouletá zkušební lhůta pro nové straníky – tímto způsobem jsem chtěl definitivní vstup elegantně odsunout a pak říct, že jsem během zkušební doby zjistil, že opravdu nejsem ten pravý, který by měl posílit řady KSČ. To jsem taky udělal, ale hned mě začali přesvědčovat, že něco takového si nemůžu myslet, že se mi dostalo velké cti a že nemůžu zklamat. Já jsem trval na tom, že ve straně je mnoho chyb a že se nad vstupem znovu zamyslím, až se chyby odstraní. Pak jsem na tréninku jel po Vltavě a přijel ke mně trenér na motorovém člunu, že se prý mám sebrat, všeho nechat a okamžitě se dostavit k veliteli základní organizace strany na Dukle. On to na mě naposled zkoušel, a když jsem si trval na svém, nakázal mi, abych se druhý den dostavil na ministerstvo. Tam mě seřvali. Tou dobou jsem měl rodinu, chtěl jsem sportovat a nebyl jsem takový hrdina, abych se kvůli této věci nechal perzekvovat. Tak jsem držel hubu, abych neměl problémy. Můžu vám říct, že se za to dodnes stydím a nikomu bych to nepřál. Bylo to hnusný.“

• „(Měli jste s sebou na zájezdech politického hlídače?) Nevím, například v Moskvě to nebylo potřeba. Člověk, kterého jsme pokládali za hlídače, s námi jezdil do Anglie, do Finska nebo jinam na Západ. Ale nejsem si jistý, jestli to skutečně byl hlídač, nebo ne. Když se s ostatními sejdeme u piva, vedeme nekonečné debaty o tom, že kdo byl v Dukle a jednou jel s družstvem na Západ, určitě musí být vedený v nějakém svazku. Probíhalo to takto: když kanoisté odjížděli do západního Německa na závody, kontráš, kterého jsme na Dukle měli, nás šel poučit, abychom se nestýkali s emigranty a tak podobně. Museli jsme pak podepsat, že jsme byli poučeni – a už můj podpis někde figuruje! Když jsme přijeli zpátky, musel jsem říct, že se nic nestalo, že vše proběhlo v pořádku, že jsme propagovali svou socialistickou vlast – a zase jsem mu něco podepsal. Čili někde musíme být vedení.“

• „(Nutili vás za minulého režimu brát doping?) Nenutili, ale nabízeli. Já jsem do toho nešel ze strachu – můj táta totiž zemřel na rakovinu – ale také mi to bylo protivné. Bóža Karlík mě v mládí vedl k tomu, že sportovat jde i bez dopingu. Na soustředění reprezentačního družstva nám jednou vysvětlili, že když si vezmeme určité přípravky, budeme jezdit rychleji, moci více trénovat a tak dále. Řekli nám, že pokud o tyto přípravky někdo z reprezentace bude mít zájem, poskytnou mu je. Já jsem se sebral, odešel jsem a nikdy mě za to nikdo neperzekvoval. Bylo ovšem jasné, že kdybych neměl výsledky, rozloučili by se se mnou. Ale já jsem výsledky mít chtěl, a kdybych je neměl, sportovat na vrcholové úrovni by mě dál nebavilo.“

• 1

nahrávka pořízena v rámci projektu Sportovní Příběhy 20. století

Vedoucí stranické buňky mi se smutkem sdělil, že se budu muset stát komunistou

Jiří Vrdlovec, 2014
Jiří Vrdlovec, 2014
zdroj: Eye Direct

Jiří Vrdlovec (narozen 29. června 1956 v Praze) ovládl základy kanoistiky pod vedením Bohuslava Karlíka. Díky dobrým sportovním výsledkům nastoupil roku 1975 základní vojenskou službu u armádního střediska Dukla Praha, za Duklu pak závodil až do roku 1987. Úspěšně reprezentoval Československo na mezinárodních mistrovstvích, dvakrát také na olympijských hrách. Mezi lety 1987 a 1998 byl trenérem Dukly, po odchodu z klubu se živí jako řemeslník.