Marie Viková

• „Pak přecházela přes Bystřici i ten Chvalčov armáda ze Slovenska. Všichni říkali, že berou dobytek, že co je na statku, to si prý vezmou. Strýc také hnal dobytek do hory, aby ho zachránil, a my jsme zůstali s mamičkou a nejmladším bratrem na statku sami. Mám k tomu zážitek. Na dvoře kousek od stodoly byla kadibudka, musela jsem tam jít, a vtom přišli vojáci. Byla tam velikánská vrata a oni na ně začali bušit. Říkala jsem si, že tady umřu, že začnou střílet a já spadnu do žumpy. Ale nestříleli. Byli to napůl Slováci, napůl asi Ukrajinci, to nevím přesně. Velela jim slovenská kapitánka. Přinesli si jídlo, mamička z toho uvařila guláš. Museli jsme to jíst všichni s nimi, asi aby měla jistotu, že je nechceme otrávit. A tak jsme s nimi jedli. Slovenská kapitánka pak vyprávěla, jaké hrozné věci dělali Němci na Slovensku. Říkala třeba, že přišli na nějaký statek, sháněli se po muži, žena řekla, že neví, oni hned na to, že je to partyzán a že je v horách. A jeden z nich prý vzal dítě z kolíbky, roztrhl ho a hodil zpátky.“

• „Vzpomínám si na svůj pohovor. Byl u toho i zástupce lidu, který měl rozhodnout, jestli můžu být dál v souboru, jestli mám ty správné názory. A byl tam také náš tehdejší ekonomický ředitel. A ptali se, co říkám na přítomnost Sovětů. Říkala jsem, že si myslím, že to není správné, a začala jsem takto hovořit. Ekonomický ředitel to chvíli poslouchal, pak oslovil toho zástupce lidu: ‚Soudruhu, soudružka Viková má teď velké starosti, víte? Ona má malé děti a manžel je v Praze, to taky není dobré. Myslím si, že bychom ji teď měli poslat pryč.‘ On řekl: ‚No, když má starosti s dětmi...‘ A tak skončil můj pohovor, jestli souhlasím s příchodem vojsk, nebo ne.“

• „Samozřejmě jsme hráli Tennessee Williamse Tramvaj do stanice touha. Když jsem to řekla v Olomouci v divadle, tak se velmi divili, že hraji hlavní roli. Zahrát si Blanche je totiž sen každé herečky. A my, mladé holky, které byly sotva dva roky u divadla, ji hrály. Alternovala jsem tenkrát s Ninou [Divíškovou]. Tři hlavní role byly vždy alternované.“

• 1

v Ostravě, 14.05.2019

Buď jsou lidé slušní, anebo ne. To platí v každém režimu

Marie Viková / z představení Šerif se vrací / 1961
zdroj: Archiv Marie Vikové

Marie Viková se narodila 14. července 1935 v Olomouci. Konec druhé světové války a příchod fronty ze Slovenska prožila v Chvalčově u Bystřice pod Hostýnem. Maturovala na pedagogickém gymnáziu pro vzdělávání učitelů národních škol v Olomouci. Poté studovala herectví na pražské DAMU, kde absolvovala roku 1959. Se skupinou spolužáků z ročníku kolem režiséra Jana Kačera přijala angažmá v Divadle Petra Bezruče v Ostravě. Na rozdíl od kolegů, kteří v roce 1965 odešli budovat pražský Činoherní klub, zůstala u Bezručů až do důchodu. Na této scéně vytvořila řadu výrazných rolí, hrála v několika filmech a televizních seriálech. Učila herectví na Lidové škole umění a na ostravské konzervatoři. Věnovala se také interpretaci melodramatu.