Rudolf Vévoda

• „No a to bylo tak, že už jsem věděl, že je ve vazbě. To mi přišel říct Jaroslav Šabata domů. To bylo hezký. Zazvonil - a to bylo trochu nečekané, protože my jsme se vídali někde po kavárnách - a říká: ‚Rudolfe, dobrý den, to jsem rád, že vás vidím.‘ A já říkám: ‚Jaroslave, to já vás taky.‘ A on říká: ‚Já to neříkám jen tak, dva lidé byli zadrženi v Beskydech u hranic, jeden z nich je Petr [Pospíchal] a o tom druhém nevíme. Tak alespoň vím, že to nejste vy.‘ Takže to jsme věděli a oni vybírali lidi jednotlivě z Petrova okruhu. Jednoho dne zazvonili a já jsem zrovna neměl školu, takže jsem byl doma. Otevřel jsem. ‚Státní bezpečnost, vezměte si doklady a pojedete s námi!‘ Naložili mě do vozu a jeli jsme Brnem. Mlčeli jsme a najednou ten jeden z estébáků říká: ‚Vy se ani neptáte, proč jsme pro vás přijeli?‘ Tak jsem chvíli mlčel a pak povídám: ‚No a proč teda?‘ - ‚Všecko se dozvíte.‘“

• „Pomíjím spory o slovo totalitní, to nechávám stranou. Byla to normalizace, jak někdo říká unavená totalita. Teror nebyl plošný. To, co vysvítalo a vycházelo najevo o tom zakladatelském období komunistického režimu… Tak já jsem si říkal: Safra, když bych v jednadvaceti - kdyby totiž nebyl pětaosmdesátý rok, ale jednapadesátý – dělal, co dělám, tak prostě jdu sedět do Jáchymova a dostanu za to pětadvacet let, ne-li hůř. Ta hrůza z toho vyskakovala, a tak jsem to tehdy začal vnímat tak, že ten svobodný svět je mnohem víc založený na respektu k lidské svobodě a svobodě projevu. Tak to byla jedna věc a druhá byla, že jsem daleko více začal vnímat náboženskou nesvobodu.“

• „Poláci z toho měli obrovské trauma. Pamatuji si, jak si někdy v létě 1987 Adam Michnik ve Varšavě téměř trhal košili a říkal: ‚Já jsem byl tehdy v srpnu šedesát osm ve vězení. Já jsem chtěl spáchat sebevraždu, když jsem se dozvěděl, že naši tam šli…‘ Doteď mi to zní v uších, jak mi to říkal. Pro ně to bylo skutečně veliké trauma a tímto to chtěli odčinit, a možná nás mají proto raději než my je, poněvadž tam cítí takový dluh. Teď se to projevilo před pár lety na mistrovství ve Wroclawi, kde spousta Čechů začala hlouběji přemýšlet o Polácích. My jsme tam nad nimi vyhráli a teď tam chodily skupiny polských fanoušků a křičely: ‚Nic sie nie stááálo!‘ A všichni se navzájem družili. Myslím, že v tomhle to bylo dobrý a ukazuje to docela přesně vztah, jaký k nám mají.“

• „On [Petr Pospíchal] se primárně snažil jako každý zástupce disentu rozšířit nějaký ten prostor svobod a bolševikům ten prostor zužovat. Málokdo měl nějakou jasnou představu, jak se dějiny budou vyvíjet. To bylo vlastně zajímavé, že jak jsem mluvil o té cestě do Prahy, to byl nějaký červen červenec 1985, tak jsem tam zažil nějakou první vážnější diskusi, a to zrovna mezi Milošem Rejchrtem a Miluškou Šustrovou o tom, jak moc velké naděje a důvěru vkládat do Gorbačova. Ten se pak podle mě ukázal jako hodně klíčový a vlastně to, co se dělo v Sovětech, mělo bezprostřední dopad. Ale tohleto si mohl málokdo v tom pěta- šestaosmdesátém představit, že to půjde touhle cestou. V každém případě šlo o omezení míry represe tím, že se na ni bude upozorňovat. A naopak rozšířit prostor pro svobodné iniciativy. A to Polsko se najednou začalo jevit jako hrozně zajímavý a silný hráč v tomhle procesu.“

• 1

• 2

Studentskou spojkou brněnsko-varšavské větve solidarity

Rudolf Vévoda 1984
Rudolf Vévoda 1984
zdroj: archiv pamětníka

Rudolf Vévoda se narodil 27. července 1964 v Třebíči. Vyrůstal v Brně, kde vystudoval gymnázium na třídě kpt. Jaroše. Hodně četl a zajímal se o historii, a tak po maturitě nastoupil na Fakultě filozofie Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně, kde vystudoval kombinaci český jazyk – dějepis. Během studií se stal praktikujícím křesťanem. Stal se členem Sdružení svatého Gorazda, se kterým za dodržování přísné konspirace objížděl kostely a různé akce s pásmem zpěvů vycházejících z východní liturgie a čtením z legend. Po seznámení s Petrem Pospíchalem se dostal do kruhů signatářů Charty 77 a spřátelil se například s Jaroslavem Šabatou. Sám vyhledával kontakty a setkání s představiteli katolického disentu, mimo jiné například s Josefem Zvěřinou, Františkem Líznou, Otou Mádrem a Josefem Adámkem. Spolu s Petrem Pospíchalem stáli u vzniku brněnsko-varšavské větve Polsko-československé solidarity. Byl několikrát vyslýchán Státní bezpečností. Přispíval do samizdatových časopisů, například do moravského Společenství. Promoval v prosinci 1988 a 1. března 1989 narukoval na základní vojenskou službu. Po šesti týdnech fingování zdravotních problémů byl však propuštěn a rozhodl se pro další život v Praze, kde spolupracoval především s Tomášem Dvořákem z Nezávislého mírového sdružení a prožil konec komunistického režimu.