Robert Utikal

• „Poddůstojníci nám dali vybrat, jestli chceme mazáckou vojnu, nebo gumáckou, tak jsme řekli, že radši mazáckou, ale říkám, ta gumácká vojna, ta tam stejně fungovala na 100 procent, skoro. První zážitek, když jsem byl v přijímači, tak můžu říct, že jsem za celej ten měsíc vlastně nic nestíhal, všechno jsme měli vyplněný do poslední minuty, celej den, i knoflíky... když jsme nafasovali uniformy, tak tam někde chyběly knoflíky, který se musely přišít, tak ty jsem si šil na toaletě po večerce, a když jsem tam byl dýl, tak dozorčí už měl strach, přišel, hledal mě, jestli se tam náhodou někde nevěším, jestli jsem se nechtěl věšet...“

• „Vždycky se náš podplukovník, náš velitel roty... tak když jsem měl hlídku, jako u stolku, jako dozorčí, tak jsem musel vždycky to: Soudruhu podplukovníku, za mé služby se nic zvláštního nestalo. Zajímavé potom bylo... a když jsme to popletli, to jsme museli všechno přesně říct, přesně napochodovat, a jakmile jsme udělali chybičku, ten nás seřval na doby, to byl jako docela kruťas, ten velitel, a zajímavý bylo, když potom bylo po listopadu, v prosinci, v lednu, to už jsme museli říkat pane, ne soudruhu, a jak jsme měli zažitý soudruhu, tak samozřejmě že nám zase vynadal, že jsme mu řekli soudruhu, a ne pane podplukovníku...“

• „Matka, jako slušně vychovaná, když je viděla, tak je pozdravila. A ti dozorci se na ni osočili, že co je zdraví, že to nejsou lidi... který má zdravit, že to je odpad lidstva, zakázali jí je zdravit a musela chodit na druhý straně, aby je nepotkávala. Takže takový asi tam viděla podmínky. Co ještě si pamatuju z vyprávění, co mi vyprávěl její otec, který tam pracoval přímo v těch dolech a viděl ty podmínky v těch lágrech, tak třeba v zimě, když byly dvacetistupňové mrazy a někdo chtěl utéct, tak museli stát ve studené vodě, v zimě je tam nechali stát bosé třeba hodinu... tak tyhle nelidské podmínky viděla máma na vlastní oči, takže moc dobře viděla, co se tam dělo...“

• 1

Cheb, 12.06.2022

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Karlovarský kraj

Museli stát na mraze a lidi je nesměli zdravit

Robert Utikal v roce 2022
zdroj: Paměť národa

Robert Utikal se narodil 3. července 1969 v Aši do smíšené česko-německé rodiny. Jeho matka Helga byla sudetská Němka, otec Gerhard se narodil jako potomek českých exulantů. Matka svým původem celý život trpěla. Prarodiče pracovali v jáchymovských dolech, z vyprávění své maminky slýchal pamětník o krutém zacházení s vězni. Poslouchal též vyprávění o rabování za druhé světové války, násilí a přepadení. Rodina byla protirežimně zaměřená, negativní zážitky si přinesl pamětník osobně z vojny. V roce 2022 žil Robert Utikal v Hazlově.