Petr Unčovský

• “To byla hrůza. To si nikdo neuměl představit vůbec. V Pardubicích byl oheň, tam házeli ty SČSP (Svaz československo-sovětského přátelství - pozn. red.), ty průkazky a všechno se to tam pálilo. Pak tedy, když už to chtěli nějak uklidnit, tak jsme měli Dubčeka taky v Semtíně. Přijel, říkal, že si neuměl nikdy představit, že by oni mu takhle vrazili nůž do zad.”

• “Rukovali jsme 16. října 1962 a v noci nás, dvaadvacátého, vytáhli poplachem. Nás bažanty – vyloženě teda – my jsme nevěděli vlastně, ani kde jsme. A hned: připojit kanóny, naložit plnou polní na mazury a být v pohotovosti. Bude mluvit Kennedy a neví se, jestli vlítnou na Kubu. Z toho jsme my měli srandu, říkali jsme: ‚Tak pojedem na Kubu.’ Takže čtrnáct dní pak jsme spali oblečení, samopaly na posteli, plynový masky, všechno. Nechtěl byste vidět ty nohy, jak vypadaly, když jsem si je umývali. No, děs.”

• 1

Polička, 23.09.2020

Okupace byla hrozná, pobouřilo nás, že se prezident Svoboda raději nezastřelil

Petr Unčovský v mládí
zdroj: archiv pamětníka

Petr Unčovský se narodil 29. ledna 1943 v Bystrém u Poličky jako nejmladší ze tří synů. Jeho otec měl ševcovskou dílnu, matka pracovala jako švadlena. V jejich prostorném domě byli za války ubytováni němečtí vojáci. Ušité boty jim brali partyzáni, na sklonku války před příchodem Sovětů boty raději zazdili do sklepa. Po válce komunisté otcovu ševcovskou dílnu zabavili, ten sice dál ševcoval, ale už jen jako zaměstnanec státního podniku Arma. Petr vystudoval chemické učiliště v Pardubicích a v roce 1961 nastoupil do chemičky v pardubické čtvrti Semtín. V roce 1962 narukoval na vojnu, kde čtrnáct dní po nástupu zažil pohotovost kvůli karibské krizi. Po invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 jeho bratr s rodinou emigroval do Švýcarska. Pamětník ho tam v 70. letech po náročné byrokratické proceduře směl navštívit. Petr Unčovský má čtyři děti, v roce 1978 se z Pardubic přestěhoval zpět do rodného Bystrého.