Josef Tycar

• „Komunismus? No tak na ten vzpomínám nerad, protože právě v tej době... prostě ten bratranec byl v Anglii... No a kdyby bejvali komunisti se to dozvěděli, tak nás zařízli všechny jako kuřata. Jo? Bylo to svízelný, no, ale když prostě nikdo nevěděl, kde je Lojza, no tak to prošlo všecko. No a strach byl tedy. Strach... to jsem začal šedivět. Jako mladej jsem opravdu šedivěl. No a to mi zbylo.“

• „Narodil jsem se osmýho sedmý 1928 v Plzni na Borech, v tzv. kolonii Bory-baráky. To už neexistuje, to shořelo. To byly lazarety z první světový války a byly jenom dřevěný a nahozený, prostě pro ten chudej lid to bylo dobrý bydlení. Pak jsme se odstěhovali, tím pádem, že nám spálili doslova barák, tak já jsem potom bydlel na tzv. Cikánce. Taky potom nás rozbombardovali. Tak jsme se přestěhovali na Letnou. No a nestačila jenom ta Cikánka, ale voni potom bombardovali i na Letnej. No tam nerozbilo se nám nic, no ale bylo to taky ten vršek nad Letnou, no tam padaly bomby, no a my jsme bydleli pod tim. Takže prostě neutekli jsme ničemu.“

• 1

Plzeň, byt pamětníka, 04.08.2014

Za války nás držel humor a sport

Josef Tycar se narodil 8. července 1928 v Plzni a pocházel ze skromných poměrů. Už od mládí se aktivně věnoval sportu a vášeň ke sportu ho provázela po celý život. Vyučil se ve Škodových závodech kaličem a později si dodělal průmyslovou školu. Škodovce zůstal věrný a pracoval v ní až do důchodu. Pamětníkův bratranec Alois emigroval během německé okupace do Anglie, kde létal ve spojeneckém letectvu na letadlech Spitfire. Na konci války tragicky zahynul a byl in memoriam povýšen na plukovníka. Pamětník se v roce 1953 zúčastnil demonstrace plzeňských obyvatel proti měnové reformě.