Gerhard Tschunko

• „Koncem septimy se utvořila skupina několika žáků, kteří plánovali určité akce proti, ani ne tak proti režimu, jako spíš proti komunistické straně a jejímu naléhání na určité změny ve škole a podobně. Měli jsme několik schůzek, ale pak z toho sešlo, protože to bylo příliš nebezpečné v té době. Taky nebyl nikdo, kdo by to vedl.“

• „Když jsem skončil gymnázium, tak co teď? A protože jsme bydleli na pile a já jsem odjakživa k tomu dřevu nějak tíhnul, tak jsem se přihlásil na dřevařskou vysokou školu v Hranicích na Moravě. Zajel jsem tam, udělal jsem zkoušky, našel jsem si tam kolej, bylo nás šest na pokoji, to bylo normální. Začal jsem chodit do školy, když náhle po třech měsících mě najednou zavolali do ředitelny, že moje studium není žádoucí z důvodu, že udržuju styk s mým otcem, který je v Rakousku. A šmytec a odjel jsem.“

• „Jeli jsme a najednou tady u Drážďan policie: ‚Stop!‘ Bylo to v noci na 21. srpna. My jsme měli smůlu, že jsme se trefili přesně na tu noc, kdy nás okupovali Rusové. Internovali nás v restauraci. My jsme se snažili uniknout, to nešlo, tak jsme si vydupali haldovkou, že nám pustí rozhlas, český, Prahu. Takže jsme mohli sledovat vysílání Prahy, jak se všechno událo, ale přes hranice nás nepustili. A tenkrát Matras prohlásil, říkal: ‚Vidíte, volové, já jsem vám to říkal, že až se budeme vracet, budou tady Rusáci.’ A jeho předpověď se vyplnila. Nakonec nás pustili přes Varnsdorf a tam někudy. Tak jsme se dostali domů – a nebylo to moc veselé vítání, protože to byly první dny okupace, která všechny překvapila, ohromila a zděsila.“

• 1

Tisá, 01.07.2021

Vrátili jsme se domů, ale nebylo to veselé vítání

Gerhard Tschunko (1968)
zdroj: Archiv pamětníka

Gerhard Tschunko se narodil 30. dubna 1935 v Českých Budějovicích do česko-německé rodiny. Jeho otec, původem Němec, narukoval počátkem druhé světové války do wehrmachtu. Po válce se k rodině už nevrátil a zůstal v Rakousku. Gerhard s matkou žili v obci Jeníkov v severočeských Sudetech a zůstali zde i po odsunu německého obyvatelstva. Od raných dětských let se věnoval horolezectví. V padesátých letech vystudoval gymnázium a začal pracovat na pile jako technik. Kvůli vazbám s otcem v Rakousku byl po třech měsících vyloučen z vysoké školy. V šedesátých letech uskutečnil mnoho zahraničních horolezeckých cest. V roce 1968 absolvoval expedici na Špicberky, do Čech se vracel v noci na 21. srpna, kdy započala invaze vojsk Varšavské smlouvy. Na hranicích byl společně se zbytkem výpravy zadržen a propuštěn byl až po několika hodinách. Horolezectví se aktivně věnuje dodnes (2021).