Václav Toužimský

• „Naramloval to tam, začalo to samozřejmě na něj padat, ty ostatní zůstaly stát, pak ho nějaké i předjely, že se tomu vybočily, nevím, jak se domlouvali rádiem, to všechno nevím. Pak když tam přijely sanitky... protože jak to tam zbouralo vlastně díl jednoho a díl druhého baráku, tak to tam napadalo na lidi, kteří tam byli jako čumilové po obou stranách.“

• „Když tam přijely sanitky, to byly ještě "mrňousové" s malými křížky, no tak prostě ten z toho vycouval a vzal to do sanitek a zastavil se až o tank, který měl už číslo 321. On měl 314, ten, který to rozbil, a tam se mu zastavil, že prorazil svoje kanystry, co měl na sobě navíc, o ten tank, co tam zůstal stát, tak do něj to taky napasoval, ale rozčůral si akorát svůj kanystr. Takže potom popojel dopředu, no a v tu ránu, jako když vylezl ven z té kukaně a namířil pistoli, tak v tu ránu všichni lidi byli v zákrytech u těch sloupů, že bylo najednou prázdné náměstí.“

• „Takže v noci začaly jezdit tanky, vzbudily mě. Tak jsem si říkal, vlezu na lešení, nafotím to. Když už se začalo trochu rozednívat, protože to bylo v srpnu, to bylo brzo světlo, tak jsem je nafotil a zalezl jsem. A ony jezdily dál, a ony jezdily ještě dál, a ony jezdily ještě dál. No tak jsem potom sebral dceru, tu jsem odvedl k babičce a sám jsem šel do práce. A chtěl jsem chlapům předvést, co se to dělo na té ulici Nejedlého. Jenomže to už se o všem vědělo, už se to vědělo i přes rozhlas.“

• 1

Hradec Králové, 20.07.2020

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Liberecký kraj

Jeho fotky z okupace Liberce obletěly svět

Václav Toužimský, přelom 60. a 70. let 20. století
zdroj: archiv Václava Toužimského

Václav Toužimský se narodil 8. května 1935 v Liberci. V letech 1950 - 1952 studoval dvojobor fotochemie - fotograf. Poté celý život pracoval jako liberecký fotograf. V roce 1968 nafotil slavný seriál snímků z počátku invaze vojsk Varšavské smlouvy v Liberci včetně známého snímku pobořeného podloubí na libereckém náměstí. V roce 1969 příslušníci StB zabavili v libereckém Fotocentru negativy s inkriminovanými snímky. Pamětník pak nějakou dobu nesměl fotit, ale jeho ředitel ho v družstvu fotografů udržel. Ve svobodné době dostal za své fotografie několik ocenění od Libereckého kraje a od města Liberce. Dvakrát se oženil a má dvě dcery. Dnes má od obou dětí pět vnuků. V současnosti je v důchodu a žije spokojeně s manželkou v Liberci.