Jitka Svobodová

• „Já jsem odmalička kreslila. Pořád. Mě to hrozně bavilo. A kreslila jsem pořád koně, to byla nějaká utkvělá mánie. Dokonce jsem si je vystřihovala z různých novin a časopisů, lepila je do knížky a kreslila. Pak jsem jezdila na koni asi deset let s bratrem. Koně ve mně rozpoutali nějaké výtvarné vlohy, takže já jsem u toho zůstala napořád. Ale začalo to těma koňma.“

• „V tom svazu fungovala porota, která byla sestavená ze zasloužilých umělců. Pokud byla nějaká výstava, tak tahle porota o tom rozhodovala. Samozřejmě tam byli členové svazu. A ti druzí neměli šanci. Takže vlastně nevystavovali. A tak spousta lidí takzvaně dělala a nevystavovala. Pak začaly vznikat takové podzemní akce, že se vystavovalo v ateliérech. Já jsem si udělala asi dvoudenní výstavu v ateliéru v Praze 5 na Smíchově. Ta budova se bourala, bylo to prázdný. A to, myslím, mi hodně pomohlo. To bylo absurdní. Ale vlastně to mělo určitý okruh lidí, kteří tam chodili. Vytvářela se kultura proti té oficiální a to bylo dost zajímavé.“

• „Ale tam jako osobnost - to byla negace, tam nikdo nesměl vybočovat z nějakého průměru. A otec chtěl, abychom chodili do náboženství. To byl volitelný předmět. To jsme ještě chodili do Kladský. Ještě jeden tam chodil s námi. A my tím kazili řediteli reputaci školy. Tak žádal otce, abychom to náboženství zrušili. Otec řekl, že si přeje, aby děti chodily do náboženství. Tak nás přesunuli do jiné školy.“

• 1

nahrávka pořízena v rámci projektu Osudy umělců v komunistickém Československu

Soudruhování a manipulace se ve mně nastřádaly a vzpříčily

Jitka Svobodová, 2016
zdroj: autoři natáčení

Jitka Svobodová se narodila 9. září 1941 v Praze. Od dětství ji bavilo malovat. V roce 1959 dostudovala střední průmyslovou školu bytové tvorby. Dvakrát se neúspěšně hlásila na Akademii výtvarných umění. Nebyla přijata z kádrových důvodů, protože její otec Jiří Svoboda přišel po převratu v únoru 1948 o advokátní kancelář. V roce 1961 se na akademii konečně dostala. Absolvovala ji v roce 1967. Její tvorba však neodpovídala stylům, které byly za normalizace oficiálně uznávané. Neměla příležitosti vystavovat, proto vystudovala postgraduálně obor restaurátorství. Tím se živila až do roku 1989. Po listopadové revoluci začala vést ateliér kresby na Akademii výtvarných umění. Jitka Svobodová zemřela 15. května roku 2023.