Tomáš Svoboda

• „[Ostatní] výtvarníci […] nám [grafikům] záviděli, že to je parta lidí, která dělá a má radost, když se tomu druhému daří, ne naopak. ‚Ježiš, ten udělal zase… Ten si na tom vydělá!‘ [Nebyla mezi námi] řevnivost, která byla jinde, a díky tomu, že jsme měli divadlo, bylo 20 výtvarníků spojených. Takže jsme tiskli, přišel někdo z výtvarníků, pochválil to, seděli jsme hodinu, dělali u toho, dali jsme si skleničku. Díky dílnám jsme se takhle kamarádili. A vzhledem k tomu, že hlubotiskaři Dřímalové s námi byli v divadle a taky hráli, se všichni znali.“

• „Měl jsem plánovací kalendář. Do toho tenkrát přišli výtvarníci a chtěli termín. Za pár let, když už všichni byli kamarádi, jsem už věděl, že třeba Born dělá každý měsíc tři dny. A aby to neměl na konci, vzal jsem plánovací kalendář a napsal jsem třeba ‚druhý týden – Born – tři dny‘. Další měsíc [jsem ho zapsal zase na] druhý týden, aby to měl měsíc od sebe. On přišel, podepsal se vedle toho [na znamení], že to není vymyšlenost. Takhle jsem je zapisoval, a když přišli komunističtí [autoři], už jsem měl plno, což strašně sralo náčelníky. [Jednou] rozkázali, že od tohoto dne musí [být autoři] zapsáni, jak kdo přijde. Tamti byli podepsáni, tak mi [nikdo] nemohl říct: ‚Ty sis to vymyslel.‘ Každý to potvrdil: ‚Jo, zapsal jsem se.‘ Prvního padlo, že jak kdo přijde, musí se ihned zapsat […]. Začínali jsme v osm. Já všechny obvolal, v šest nebo v půl šesté jsme se sešli v dílně, měl jsem na to [přichystáno] pití a jídlo. Udělali jsme si ranní mejdan a každý se zapsal do kalendáře tak rok dopředu. V osm [hodin] deset minut přišel první komunista, a ono už to bylo plné! Ten se mohl posrat! Viděl, že jsou všichni výtvarníci podepsáni.“

• 1

• 2

• 3

Ostatní výtvarníci grafikům záviděli kamarádskou pospolitost

Tomáš Svoboda, 80. léta
zdroj: archiv pamětníka

Tomáš Svoboda (nar. 16. února 1947 v Praze) patří mezi přední české umělecké tiskaře. Působil nejdříve v tiskařských dílnách podniku Dílo (1969–1984), pak přešel na volnou nohu a otevřel si vlastní dílnu v Dittrichově ulici v Praze. Od mládí se zároveň věnoval sportovnímu a posléze také historickému šermu a se skupinou historického šermu Mušketýři a bandité vystupoval v Paříži (1966), podnikl turné po Jižní Americe (1969) a spolupracoval na minimálně 50 divadelních inscenacích. Díky této zkušenosti s divadlem se kolem roku 1980 stal vedoucím nově vzniklého ochotnického souboru Litografičanka, jehož členy tvořili čeští umělečtí grafici. Pro Litografičanku psal přibližně do roku 2000 autorské divadelní hry, které byly uváděny vždy jen jednou, a vedl zkoušky ve svém ateliéru. Po roce 1989 se stal členem obnoveného Sdružení českých umělců grafiků Hollar (SČUG Hollar). V době natáčení (2022) se stále aktivně podílel na chodu dílny v Dittrichově ulici, jejíž vedení roku 2006 převzal pamětníkův syn Viktor Svoboda.