Grigor Sukalovský

I kosti mrtvých si s sebou vezmete a potáhnete!

Grigor Sukalovský
Grigor Sukalovský
zdroj: Pamět Národa - Archiv

Grigor Sukalovský se narodil v roce 1933 v makedonské vesnici Grače (v roce 1926 přejmenována na Ptelia, v roce 1949 na Ptelea). Je třetí z pěti dětí, měl dva bratry (jeden padl za občanské války, druhý zemřel nedávno ve Skopji) a dvě sestry. Jejich vesnice byla opakovaně přepadena, nenašli zastání u anglické armády, otec utekl před opakovanými nájezdy do Albánie a pak do makedonské Bitoly. V roce 1946 jejich vesnici obsadila armáda a obyvatele, kteří měli příbuzného v horách nebo v zahraničí, oddělili a chtěli je vyhnat, nakonec z toho sešlo a Sukalovský odešel až v roce 1948 do Albánie. Postupně byl přesunut do Korcë, Elbasanu, Bitoly a Skopje, odkud odjeli 17. 5. 1948 do ČSR. Prošel dočasným ubytováním v Maloměřicích, Hlohovci, Slovenské Ľupče a Sobotíně, následně ho s ostatními odvezli na vojenský výcvik do Bratislavy, který ale nedokončili a byli namísto toho převedeni do škol. Vyučil se v Praze v továrně Praga, pracoval pak nějakou dobu v Královopolské strojírně, v roce 1952 nastoupil na střední strojní školu v Brně, maturoval v roce 1956, poté pracoval dva roky v Plzni. V roce 1958 se přestěhoval do Jeseníku za matkou a našel si práci v Lisovně nových hmot v Adolfovicích. V roce 1959 jim bylo zamítnuto přestěhování otce do ČSR, matka s mladšími sourozenci se tedy přestěhovala za otcem do Skopje, v ČSR zůstal Sukalovský samotný. Od roku 1961 žije v Kuřimi, od téhož roku do roku 1992 pracoval v TOS Kuřim. Má syna a dceru, v důchodu si dříve přivydělával, nyní se věnuje jen makedonskému spolkovému životu. Cítí křivdu nad tím, že nedostali zpět řecké občanství a že museli žádat o české občanství a čekat 5 let jako běžní imigranti, zatímco Řekové je dostali hned.