Jiří Stuchlý

• „Skauti vždycky dbali na to, aby byla činnost. Aby byly vzorné kroje a aby kluci byli spokojení. Aby byly plné oddíly a aby to šlapalo. Kdežto pionýři dbali hlavně na to, aby tam někde na vývěsce vždycky visel znak a každý kotrmelec musel být ideologicky zdůvodněn, abych to tak přehnal, v uvozovkách.“

• „Přezdívek bylo plno. My jsme neměli oddíl, ale jídelní lístek. Tam byl Preclík, Žemlovka, Sádlo, Máslo, Chleba a podobné. Každý kluk si něčím tu přezdívku zasloužil. Přišel kluk, místo, aby měl táborové věci v ruksaku, tak přišel s obrovským kufrem. Tak byl okamžitě Kufr. Byl tam kluk, který pořád chodil v čepici Čedok, tak byl Pepa Čedok. Byl tam kluk, kterému trvalo všechno strašně dlouho a všechno zmrvil, tak byl Případ. A takové podobné přezdívky. Nebo chlapec přišel za náma, že nemůže chodit do oddílu, protože se stěhuje. ,Kam se stěhuješ?’ – ,Do borůvky.’ – ,Kde to je, prosím tě? Borůvka?’ To nebyla borůvka, to byla Hrabůvka. Povídám, ‚prosím tě, tam sedneš na tu a tu tramvaj, klidně tady můžeš přijet, můžeš chodit dál.’ Ten byl šťastný jak blecha. Ovšem od té doby byl Borůvka. A tak prostě kluci přicházeli k přezdívkám.“

• „Mezi rokem '69 a '70 se nedělo nic, to jsme byli skauti. V 70. roce přišla takzvaná normalizace, tak jsme se museli přeorientovat a být v tom smyslu, že jsme se stali pionýry. Pokud se týče naší práce, tak se nedělo nic, ale byli jsme prostě už pionýři. To byla jediná a hlavní změna.“

• 1

Ostrava, 28.01.2016

nahrávka pořízena v rámci projektu Soutěž Příběhy 20. století

Těm klukům a děvčatům jsme dali něco do života

Jiří Stuchlý
Jiří Stuchlý
zdroj: soutěž

Jiří Stuchlý se narodil 23. února roku 1943 v Ostravě-Vítkovicích. V době dočasného rozvolňování druhé poloviny 60. let se stal členem ostravského oddílu Junáka. Roku 1969 složil skautský slib. Oddíl po zákazu Junáka roku 1970 nadále pokračoval pod pionýrskou organizací a později pod hlavičkou Svazarmu. Jiří Stuchlý vedl celou řadu táborů v Čechách, na Moravě i na Slovensku. V době natáčení rozhovoru (2016) žil Jiří Stuchlý v Ostravě.