Miloslav Straka

• „My jsme se vraceli nazpátek vlakem, tak jsme jeli přes Kyjev, ten vlak do Čierný pri Čope, tam jsme přijeli ráno asi ve čtyři hodiny nebo ve tři hodiny ráno na nádraží. A první, co si pamatuju, skutečně jako velmi výrazně, na co nezapomenu, že jo... tam bylo napsáno na vagonech, na nějakým vagoně bylo napsáno: ‚Bilaka a Koldera pověsíme za ptáka.‘“

• „No, takže ti zprostředkovali takovou výměnu po maturitě. My jsme maturovali konec května a domluvili jsme s jednou školou, střední v Moskvě, družbu, že dvacet studentů od nás jsme jeli, já vám ukážu nějakou fotografii. My jsme jeli do Ruska, do té Moskvy, vlakem a nazpátek. Nebo nejdřív sem přijeli oni, jako v červenci, a my jsme tam jeli v srpnu. My jsme odjížděli 15. srpna 68 a vraceli jsme se 27. srpna. To znamená, když jsme byli v Leningradě a tam jsme se ráno v devět hodin jako dověděli, ne od Rusů, ani ne od profesorů, který to teda věděli, nechtěli nás strašit, nám bylo osmnáct, že nás okupovali Rusi. A tam byli, to jsme byli před Ermitáží, a tam byla skupina, autobus, byli to Litevci, a teď nám to začali říkat, že jo. Tak někteří chtěli jet domů. Nás nepustili. My jsme dokonce hlasovali, jestli tam máme zůstat, nebo jestli pojedeme dřív. Nakonec jsme... že tam zůstaneme. U nás to bylo nebezpečný, to jsme měli jen zprávy z toho Ruska. Tam bylo, že se u nás střílí, že tady jsou Němci, že na nás zaútočili a podobně. Takový jako lži.“

• 1

Žďár nad Sázavou, 21.12.2021

Odjížděli jsme 15. srpna 1968 a vraceli jsme se 27. srpna

Miloslav Straka
Miloslav Straka
zdroj: archiv pamětníka

Miloslav Straka se narodil 3. prosince 1949 v Havlíčkově Brodě, téměř celý život ale žil ve Žďáru nad Sázavou. Vystudoval pedagogickou fakultu a celý svůj profesní život působil jako učitel chemie a přírodovědy. V létě 1968 absolvoval se svými spolužáky výměnný pobyt se sovětskými studenty. Ti nejdříve v červenci 1968 přijeli do Československa, oni za nimi jeli v srpnu. V době začátku sovětské okupace byl Miloslav se svými spolužáky zrovna v Petrohradě, kde se také o dění v Československu dozvěděli. V roce 2021 žil ve Žďáru nad Sázavou.