Ing., CSc nadporučík Karel Stoll

Divil jsem se, kolik lidí najednou vzývá komunismus, když ještě nedávno v Plzni nadšeně vítali Američany

Karel Stoll při promoci, rok 1957
zdroj: archiv pamětníka

Karel Stoll se narodil 11. června 1933 v Plzni. Mladá rodina tehdy sice žila na Podkarpatské Rusi, ale maminka si přála porodit doma. Do rodného města se Stollovi natrvalo vrátili, když byly Karlovi dva roky. Během druhé světové války zažil bombardování Plzně a jako dvanáctiletý kluk během osvobození města nadšeně vítal americké vojáky. Po válce vstoupil Karel Stoll do skautského oddílu Kotva, se kterým v roce 1946 položili základy pomníku americkým vojákům. V padesátých letech nesouhlasil s komunistickým režimem a jako student se účastnil protestů v centru Plzně proti měnové reformě. Komunisté jej kvůli tomu vyloučili z vysoké školy. Ke studiím se však později vrátil a vystudoval ČVUT v Praze. V sedmdesátých letech začal díky znalosti cizích jazyků pracovně vyjíždět do západních evropských zemí jako expert na železniční sítě. V Německu navázal styky s exulanty z církevního prostředí a podílel se na převážení a distribuci v Německu tištěných misálů. V roce 1980 se s rodinou přestěhoval do Líbeznic. S manželkou Helenou organizovali koncerty v kostelech a v polovině osmdesátých let založili tradici přednesu Rybovy mše v kostele v Líbeznicích. V té době jej už bez jeho vědomí sledovala státní policie. V revoluční době na konci roku 1989 působil pamětník jako řidič pražských herců Jany Hlaváčové a Borise Rösnera. V Líbeznicích spoluzaložil Občanské fórum. Po revoluci působil i nadále jako expert na železniční dopravu. V roce 2022 žil v domku v Líbeznicích.