Marta Štáflová

• „Když Němci zapečetili klubovnu, protože byl zrušený skauting, v tom roce 1940, dali tam pečetítko a nějaké nitě. Bratr Cyrány byl taky úžasný skaut, brodský lékař. On byl ještě student medicíny. Věděl, že tam nedoléhá okno. Vzal si zespoda žebřík a večer se vloupal do klubovny oknem, protože pečeť nemohl porušit. Zachránil vlajku, kterou teď máme na výstavě, vyšívaly ji učitelky v roce 1937, je opravdu cenná, je tam ještě starý znak Německého Brodu. Zachránil tu vlajku a jednu starou kroniku, kterou oni taky komunisti pak zabrali. Za toho Německa díky tomu bratru – protože [Němci] by to všechno zničili, on zachránil starou kroniku a vlajku. Pak slyšel něco zašustit, bál se, aby ho nechytili, takže prchl s tímhletím, donesl to Evženovi. My jsme to doma všechno chránili. Ten totem, o kterém jsem říkala, že ho Němci rozsekali na chatě v Kochánově, udělali znovu. Byl u nás schovaný, měli jsme ho v kuchyni v rohu celou totalitu.“

• „Bylo to děsně striktní. Skauti si postavili v Kochánově krásnou chatu. Tam jezdili i o víkendech, prožívali tam hezké chvíle. Vyřezali si krásný totem. Všechno tam měli vyzdobené. I skautskou lilii vytesali v takovém potoku. Dodneška tam je, šli jsme ji tam potom hledat. Udělali takové znamení do skály. A když byl zákaz, on tam ještě jel jako vedoucí, nevím, kolik jich tam bylo, asi deset chlapců. Někdo je udal. Přišli tam esesáci – gestapo – v těch hnědých kabátech. Vtrhli tam, manžela ztloukli, všechno rozbili, rozházeli, rozsekali totem. Děti vyhnali domů a jeho odvezli do Kolína do věznice. On o tom nerad hovořil. Nic bližšího nevím, ale vrátil se a měl vyražené dva zuby, to mu bylo devatenáct let. Na ucho neslyšel, přivázali ho k židli, dozadu ho svázali a dva ho vyslýchali a tloukli z obou stran, nikdy nevěděl, odkud rána přiletí, byl celý zkrvavený, z uší, z nosu, z pusy mu tekla krev. Byl tam naštěstí jenom šest týdnů, ale užil si opravdu hodně.“

• 1

Skauting nám dal do života hodně

Marta Štáflová, 1997
zdroj: archiv pamětnice

Marta Štáflová se narodila 7. května 1933 v Havlíčkově Brodě (tehdy Německém Brodě) v rodině lakýrníka a písmomalíře. V roce 1945 se zapojila do činnosti tamního skautského oddílu jako jeho členka a později vedoucí. Ve skautském prostředí také poznala svého budoucího manžela, drogistu Evžena Štáfla, který byl v době nacistické okupace krátce vězněn kvůli skautským aktivitám. Vzali se v roce 1952, v době zákazu skautingu. Manžel byl kvůli své činnosti sledován Státní bezpečností, jednou byl u výslechu. Marta Štáflová vystudovala písmomalířství, pracovala jako aranžérka, úřednice i v dalších profesích. V roce 1968 se znovu stala vedoucí havlíčkobrodského oddílu Lišek. Po roce 1970 se manželům Štáflovým jistou náhradou za skauting stalo účinkování v loutkovém divadle Vladimíra Krátkého. V roce 1990 se účastnila obnovení činnosti havlíčkobrodského Junáka jako tajemnice a výchovná zpravodajka okresní rady a vedoucí oddílu old skautů. Její manžel zemřel roku 2011, Marta Štáflová pokračovala v jeho archivářském díle zapisováním dějin havlíčkobrodského skautingu v letech 1945–1950 a 1968–1970.