Jaroslav Spurný

• „Tam jsem strávil čtyři měsíce. Velká Hleďsebe, Horní Žandov, Planá u Mariánských Lázní, přímo v hraničním pásmu jsme bourali. Musím říct, že to bylo docela dobrý, protože jsem měl vojnu a měli jsme docela dobrý kšefty. Někteří ti místní, co se tam nastěhovali, co přišli z Volyně a já nevím odkud, různí lidi za náma chodili, když jsme bourali barák. ‚Hoši, já bych potřeboval tady ty trámy, já bych potřeboval cihly.‘ Oni nám za to dávali třeba bednu piva, dovezli salámy. Něco nám za to vždycky dávali. Když se ten barák boural, tak jsme tam vždycky měli politruka, který chodil s velitelem a procházeli barák, protože Němci měli v těch zdech a všude možně poukrývaný různý věci. Tam se našlo tolik všelijakých věcí, ale oni nechtěli, aby to dostali do ruky vojáci. Bylo tam zazděný zlato, elektromotory zazděný, peršany zabalený v různých látkách a já nevím, co všechno, protože Němci se vraceli a mysleli si, že třeba si odtamtud ještě něco odvezou. A to všechno jsme likvidovali a ten politruk stál a než se to mělo přejet buldozerem, tak se to mělo všechno prohlédnout, co se tam našlo. Někteří místní nám vždycky říkali: ‚Hoďte to hoši tady za plot.‘ Dělali jsme to tajně. Kdyby na to přišli, tak jsme z toho měli průšvih.“

• 1

Olomouc, 04.06.2022

Co se dalo použít, jsme rozebrali a zbytek přejeli buldozerama

Jaroslav Spurný na vojně
zdroj: archiv pamětníka

Jaroslav Spurný se narodil 15. února 1938 v Kroměříži. V tomto městě také zažil osvobození v květnu 1945. Po válce se rodina přestěhovala do Olomouce. Za kolektivizace byl několik měsíců vězněn jeho strýc Antonín Spurný ze Senice na Hané. Po studiu na průmyslové škole chemické v Přerově Jaroslav Spurný nastoupil k základní vojenské službě. Jako voják se v roce 1958 čtyři měsíce účastnil demoličních akcí v příhraničních obcích v okolí Mariánských Lázní. Po vojně nastoupil do n. p. Farmakon v Olomouci, kde nakonec na různých postech pracoval dvaačtyřicet let. Po odchodu do penze se stal členem Asociace strážců přírody ČR. Už pětadvacet let pravidelně vyráží do Litovelského Pomoraví, kde se krom strážní služby ochrany přírody stará o desítky ptačích budek pro hnízdění drobného zpěvného ptactva. V době natáčení v roce 2022 bydlel stále v Olomouci.