Václav Soukup

• „Do školy přišli šifranti, abychom si udělali takové testy, jestli chceme zkusit šifrovat. A mně se něco povedlo a oni za každou cenu chtěli, abych šel k těm šifrantům. Jenže to byla vojenská rozvědka, to jsem já nevěděl. Přitom krycí název to mělo Krajská veterinární správa. A oni normálně jezdili za mými rodiči do Chebu a neustále je přemlouvali, aby mě přemluvili, abych na té vojně zůstal. A já jsem nechtěl. Mně se to nelíbilo. Zkoušeli na mě různé triky. Poslali na mě takového chytráka, který mi řekl, že maminka je německá svině. Já jsem v ten den měl zrovna službu na bráně a měl jsem revolver. Já jsem ho vytáhl a chtěl jsem ho zastřelit. Jenomže se mi zasekl náboj, a to mě zachránilo. Dovedete si představit to štěstí? To se nestane nikdy.“

• „On [Gustav Nosek] byl v důchodu, jenomže to byla bída. Já jsem potom udělal jeho výstavu loutek, to byla prakticky poslední a jediná jeho samostatná výstava, jinak on byl vždycky navázaný na toho Skupu. Hlavní slovo tam měl vždycky Skupa. A on [Gustav Nosek] mi chtěl darovat toho Hurvínka a Spejbla. Přitom já jsem věděl, že on hrozně toužil získat televizor. Tak jsem přemluvil tehdejší ředitelku muzea Iterskou, aby mu koupila televizor a že já toho Hurvínka a Spejbla daruju do muzea. Všichni moji kamarádi a moje ženy říkají, že jsem blbec, že jsem to udělal. Já jsem mu prostě chtěl udělat radost, no.“

• „Ještě deset let po válce jsem měl strach z dunění. Když jelo nákladní auto po ulici nebo něco, tak mi to furt evokovalo ty nálety. Víte, jak Američani bombardovali Prahu? Prakticky, Letná je přes řeku. Takže takové to hučení neustále mi zůstalo, ještě deset let po válce jsem to cítil.“

• 1

Cheb, 12.06.2022

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Karlovarský kraj

Jako čtyřletý byl s tátou sám. Máma Němka se po válce do Chebu bála

Václav Soukup
Václav Soukup
zdroj: archiv pamětníka

Václav Soukup se narodil 17. července 1941 v Praze. Dětství strávil v Letenských sadech v Praze 7, po válce se však s otcem přestěhoval do Chebu. Matka, německá ortodoxní katolička, se přestěhování do Sudet velmi obávala. Část rodiny šla do odsunu, ona sama obdržela dekret, který ji opravňoval zůstat. Václav Soukup se ve válkou zasaženém Chebu necítil dobře, naštěstí tu našel svého životního koníčka – loutkoherectví. Patřil do party kolem Gustava Noska, který vytvořil postavu Hurvínka, a často hrávali svá představení po kraji. Studovat Akademii múzických umění mu matka zatrhla, pokračoval tedy v dráze svého otce, na železnici. V srpnu 1968 tiskl protiokupační letáky. Vojnu absolvoval v Plzni, kde na něj byl nasazen provokatér, které jej měl diskreditovat, aby se Václav stal vojákem z povolání. Po vojně se vrátil k železnici, později byl strojvedoucím a ve volném čase organizoval výstavy. Realizoval vznik busty Gustava Noska v Chebu. V roce 2023 žil v Chebu.