Zbyněk Šolc

• „Pracoval jsem v audiovizuálním středisku. Stalo se mi, že tam přišel takovej stařičkej pán o holi, přišel až nahoru, my jsme tam měli takovej bar, takový posezení, tak vyšel až nahoru, tak jsem vyšel z kanceláře a říkám: ˏDobrý den, co byste si přál?ˊ a on říká: ˏJá se jmenuju Mrázek.ˊ Tak já říkám: ˏDobře, posaďte se, a co byste si přál?ˊ On říká: ˏJá jsem bojoval v letecký bitvě o Velkou Británii.ˊ Podle toho pána je dneska v Jablonci pojmenovaná ulice Generála Mrázka. Strašně mě mrzí, že jsem to nenahrál, protože to, co mi vyprávěl, bylo úplně úžasný.“

• „Dozvěděli jsme se od sousedů, že se v Liberci cosi děje, my jsme samozřejmě nevěděli, o co jde. Do Liberce jsme ale nejeli, protože jsme se dozvěděli, že i v Jablonci něco je. Tak jsme šli před radnici, před radnicí jsme poslouchali Libušku Hájkovou, jak mluví do megafonu, začala číst nějaký prohlášení, na začátku se zpívala hymna. No ale protože mluvila do toho megafonu, tak jí nebylo zrovna nejlíp rozumět, tak jsme se s mým kamarádem Tomášem Černým rozhodli, že zajedeme ke mně do garáže. Vytáhli jsme diskotékovou aparaturu, přivezli jsme ji před radnici, tam jsme ji takhle na boku postavili a Libušce jsme dali mikrofon, aby byla víc slyšet.“

• „Jako každý děcko jsme lítali venku a samozřejmě jsme se dozvěděli, že naše republika je okupovaná, že přijely tanky. Maminka plakala. Určitě to pro ty lidi nebylo nic příjemnýho. My jsme to jako děcka braly spíš jako hru. S bráchou jsme lítali po zahradě, měli jsme takový dřevěný pušky a čekali jsme na to, až přijedou ruský tanky, protože se říkalo, že pojedou přes Jablonec. K tomu ale vůbec nedošlo, protože lidi zohýbali cedule, nebo ty směrový ukazatele, který ukazovaly na Jablonec. Dojeli někam do Desný nebo do Tanvaldu, takže my, ačkoliv jsme čekali, tak jsme se nedočkali.“

• 1

Jablonec nad Nisou, 22.01.2020

• 2

Moci studovat jazyky a cestovat je naprosto úžasná věc

Zbyněk Šolc v dětství
zdroj: archiv pamětníka

Zbyněk Šolc se narodil 23. dubna 1959 V Jablonci nad Nisou, kde prožil celý svůj život. Jako devítiletý 21. srpna 1968 zažil vstup okupačních vojsk. V sedmdesátých letech pracoval jako asistent výroby ve filmových ateliérech. Během normalizačních let byl jednou zatčen policií kvůli nevinnému incidentu se státní vlajkou, ale vyvázl bez postihu. Během sametové revoluce se angažoval v Občanském fóru v Jablonci nad Nisou, zajišťoval ozvučení veřejných shromáždění.