Jaroslav Smetana

• „Závěrečné vystoupení jsme cvičily my, pracovní zálohy. Tenkrát bylo budovatelské nadšení. Vytvořili jsme ozubená kola. Uprostřed bylo velké kolo a po stranách kola menší. Všechna se točila, zuby do sebe zapadaly. Bylo to nádherné vystoupení. Mezi tím byla děvčata – učnice. My měli modré trenýrky a bílá trička. Holky byly celé bílé a vytvořily paprsky. To byl vrchol i konec celého cvičení. Na závěr jsme se skrčili a potom si lehli. Zůstal obraz ozubených kol a dívky dělaly vlnovky. Bylo to nádherné.“

• „Jednou jedinkrát jsem viděl zadržení. Byli to Němci, kteří přešli k nám. Mysleli si, že hranicí jsou až ostnaté dráty. Stalo se to u sousední roty. Kluci je nechali jít přes hranici. Potom je zastavili. Oni se otočili a pokusili se vrátit. Kdyby to někdo z nadřízených viděl, tak by vojáci měli průšvih. Proto za ně vypálili dávku. Dali si pozor, stříleli daleko od nich. Němci zůstali stát. Přijela kontrarozvědka a odvezla je. Potom nám o nich vyprávěli. Říkali, že jeden z nich byl nějaký inženýr. Přešli hranici omylem.“

• „Otočil se a letěl znova přímo na nás. Matka tušila, že asi bude zle. Vedle cesty byla strouha asi 40 centimetrů hluboká. Tam nás položila. Rozepnula kabát, kterým nás přikryla. Leželi jsme každý z jedné její strany. Pilot letěl proti nám a zase začal střílet. Opět mířil stejně, jako když letěl zezadu.“

• 1

v Plzni, 14.07.2020

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Plzeňský kraj
  • 2

v Plzni, 22.10.2020

Pod palbou hloubkaře

Jaroslav Smetana se narodil 13. listopadu 1939 rodičům Václavu a Marii jako starší ze dvou sourozenců. Na samém konci druhé světové války s matkou a bratrem Vladimírem zažili na vlastní kůži nálet amerického hloubkaře na horažďovické nádraží. Po několika dnech Horažďovice osvobodili vojáci americké armády. Po ukončení základního vzdělání nastoupil v roce 1954 do učebního oboru automechanik v Klatovech. V červnu 1955 se zúčastnil první celostátní spartakiády v Praze na Strahově. Po vyučení pracoval jako automechanik v ČSAD Horažďovice. V lednu 1959 byl povolán do služby u pohraniční stráže v Železné nedaleko Bělé nad Radbuzou. 8. března 1960 se zranil při nočním poplachu. Z vojny se vrátil 30. prosince 1960 a následně pokračoval v práci automechanika v ČSAD. V roce 1963 se Jaroslav oženil s Marií, se kterou vychoval dvě dcery a syna. Prožil okupaci Československa 21. srpna 1968 v Horažďovicích. Zúčastnil se vysazení památné lípy k padesátému výročí vzniku Československa. Od roku 1971 pracoval v podniku Sport v Horažďovicích. Změny po roce 1989 a nové uspořádání vnímal spíš negativně. V roce 2020 bydlel ve svém domku v Horažďovicích. Jaroslav Smetana zemřel 3. března roku 2023.