Jurina Slaninová

• „Já jsem odešla vlastně proto, že manžela vyhodili z armády kvůli tomu, že on se sebral. Oba jsme byli na vojně. On mi vůbec nic neřekl, najednou zmizel, celý den ho nikde nebylo. Strachovala jsem se o něj, protože to bylo všelijaké. On se sebral a šel vysvětlovat polským vojákům v Hradci, že se nejedná o přátelský vstup. Že vlastně vysvětlil jim, co je. No tak pochopitelně, že se tam hned objevil zpravodajec. Ještě to jakž takž šlo, ale pak šel nejprve manžel a pak jsem šla já. Protože jsme byli nespolehliví.“

• „Já jsem to měla dobré, protože když přišli ruští vojáci. Tak takhle, byla dovolená a my byli na dovolené. A z té dovolené nás ani nevolali, ale každý měl povinnost sám od sebe tam přijít a nahlásit se. Tak jsme šli. A já jsem dělala normální svoji práci. Já jsem v té době dělala proviantního náčelníka. A tam oni Rusáci přijeli a neměli ani ešus s sebou. Jedli tak, že si ohřáli někde venku. My jsme je tam nechtěli pustit. To bylo všechno pod zemí a z venku nebylo nic vidět, jen jak Rusáci si ohřívají. No bylo to hrozné tenkrát. Strašně jsem ty kluky litovala, ale my zase měli rozkazy, že jsme to nemohli nějak ovlivnit.“

• "Nastoupily jsme všechny do řízení leteckého provozu a to bylo nasměrované z Ameriky, jak byli RAFáci, jestli vám to něco říká. Tak ti vlastně, ti důstojníci, kteří tam byli, tak nás učili řízení leteckého provozu podle toho moderního systému. Tak nás učili důstojníci, kteří sloužili v RAFu."

• 1

Opočno, 14.02.2023

Kvůli manželovi musela odejít z armády

Jurina Slaninová, 2023
zdroj: Post Bellum

Jurina Slaninová se narodila 9. února 1930 v Uhorské Vsi na Slovensku. Tam také navštěvovala měšťanskou školu. Poté se s rodiči a třemi sourozenci přestěhovala do Bratislavy. V roce 1950 odešla k Československé lidové armádě do Čech a na Slovensko se již nevrátila. Sloužila u letectva. Z armády odešla až po roce 1968, kvůli názorům svého manžela na okupaci vojsky Varšavské smlouvy. Dvakrát se vdala. V roce 2023 žila v Opočně.