Milena Skřontová

• „Neuběhl rok a oni ho opravdu zavřeli. A dostal dva a půl roku natvrdo za to, že urazil hlavu spřáteleného bratrského Sovětského svazu. To byl tenkrát v čele Sovětského svazu Nikita Chruščov. V novinách byl velký obrázek, fotka, on byl takový kulatý, takový tlustý, holohlavý a stál tam v lánu kukuřice, on tenkrát strašně propagoval kukuřici. A děda [Ladislav Skřont] řekl: ‚On tu vypadá jak prase v žitě!‘ Samozřejmě, že se našel nějaký „kamarád“, který to na něho udal. A ještě jedna věc, to měl dva paragrafy, čili to bylo ještě horší – bylo před volbami a on řekl před kamarádama, co to je za volby, když tam stejně musíme hodit jednu kandidátku a vybírat nemůžeme. A to bylo pobuřování. Takže vím přesně, my jsme už tenkrát spolu chodili, to bylo v roce 1961, koncem dubna to bylo. On byl v práci v kanceláři, byl v Okresním stavebním podniku, protože ředitel toho podniku, ing. Horák, byl ředitelem hokejového oddílu a vzal si hokejisty k sobě. Volal ředitel: ‚Laďo, pojď ke mně‘. Tam čekali estébáci a odvezli ho.“

• 1

Litulovice, 13.10.2015

nahrávka pořízena v rámci projektu Soutěž Příběhy 20. století

Lidé jsou různí, ale ti z Litultovic jsou nejhorší

Milena Skřontová v mládí
zdroj: soutěž

Milena Skřontová se narodila 27. dubna 1939 v Kunčičkách. Po válce se s rodinou přestěhovali do Opavy. Ve 14 letech pokračovala ve studiu na jedenáctiletce. V roce 1956 maturovala a pak studovala VPŠ (Vyšší pedagogická škola), obor český a ruský jazyk. Po absolvování VPŠ 39 let učila na základních školách (v Mladecku, v Opavě na ulici Otická, ve Slavkově a nakonec opět v Mladecku). V srpnu 1962 (asi 3 měsíce od jeho návratu z dolů) se vdala za Ladislava Skřonta. Ten byl synem litultovského sedláka. Kolektivizace po převratu v roce 1948 rodinu příliš nezasáhla – sami se stali zakládajícími členy družstva, do kterého odevzdali veškeré své zemědělské vlastnictví. Ladislav Skřont dostal umístěnku do Agroprojektu, ale stejně jako z dalších zemědělských projektů, i zde dostal výpověď a do družstva oficiálně nechtěl vstoupit. Hrál hokej za Opavu a jeho angažmá mu většinu jeho pracovních komplikací zametlo pod koberec, až do chvíle, kdy jednou okomentoval novinový článek s fotografií Nikity Chruščova se slovy „On tu vypadá jak prase v žitě!“ a jeden známý ho udal. Roku 1961 byl odsouzen na tři roky odnětí svobody za urážku hlavy spřáteleného bratrského Sovětského svazu a přidali mu i trest za pobuřování u voleb. Fáral v uranových dolech v Plzni – Bytízu. V polovině trestu kolem srpna 1962 si spolu s dalšími vězni zažádal o prominutí zbytku trestu na tzv. občanskou záruku a s podlomeným zdravím se z lágru vrátil domů. Po návratu se od místních občanů Litultovic setkal s kritikou, že „on se flákal ve vězení, zatímco oni se dřeli na jejich polích“. Paní Milena dodnes bydlí v Litultovicích.