Václav Šimíček

• „Ale už byl vyhlášený takzvaný letecký poplach. To se v rádiu ozývalo takové trvalé hlášení: ‚Nad říšským územím nenachází se žádný bojový svaz.‘ To znamenalo, že Angličani, Američani neletěli nikam bombardovat. A takže my jsme přišli do školy, a když byl vyhlášený tenhleten poplach, tak jsme rovnou zas běželi za město, do takové čtvrti, které se říkalo Farářství. A to už byl spíš takový venkov. A tam jsme někde zalehli mezi zmole, do trávy. A když byl konec toho poplachu, to samozřejmě houkalo, sirény, to jsme slyšeli, tak jsme se zas vrátili do školy. To jsme se moc neučili. Já vám můžu říct, že za celou moji školní docházku jsem se neučil o jediném zvířátku nebo o nějaké rostlině. Opravdu. To prostě nebylo.“

• „Vedli přes ves zas zajaté Němce. A jeden ten zajatý Němec měl s sebou i psa. Vlčáka, německého ovčáka, správně řečeno. Na vodítku. A najednou skočil k jednomu klukovi, [mému] kámošovi, a vrazil mu to vodítko do ruky. Obrovský vlčák, kterému jsme začali říkat Rolf. Každý jsme měli revolver. Protože když fronta, ani ne fronta, Němci utíkali a všechno vyhazovali – odhazovali. Tam bylo několik kilometrů u vsi, byly příkopy zarovnané vojenským i civilním materiálem. Tak jsme se v tom přehrabovali jako kluci, každý jsme měli revolver. Ale to je zajímavé, neměli jsme ty německé vojenské paraboly, no taky byly. Měli jsme hodně kolty, bubínkové revolvery. A to nebyla výzbroj armády německé. To prostě někde pobrali a zahazovali to potom. No a tak jsme jednou šli s tím Rolfem a kluk jeden začal střílet. Co ten pes dělal...! Tak jsme viděli, že si prostě užil na frontě svoje.“

• „Za války v obchodech nic nebylo, byly potravinové lístky. Takže i to naše stravování bylo úplně jiné. Toho masa, těch přídělů na ty potravinové lístky, to bylo tak jednou týdně. Takže já znám některý jídla, třeba vzpomínám si, časté naše jídlo bylo jahelník. Víte, co to je? Nevíte. Prostě asi ty jáhly tenkrát byly bez lístků, protože si na to vzpomínám, že jsme to měli často. To se peklo v pekáči z jáhel, to je vyloupaný proso a v tom sušený švestky. A krájelo se to normálně jako táč. Ovšem byla spousta jiných jídel bezmasých. Třeba tašky jsme říkali. To byly takové těstové placičky, do kterých se daly povidla, marmeláda, tvaroh, takhle se sklaply a uvařilo se to. To bylo taky naše časté jídlo. A velmi známé jídlo z té doby války byla řepná marmeláda a umělý med. Ale můžu vám říct, že tomu se dávalo za vinu, že jsme každou chvíli měli boláky. A ošklivý. To jsme o každém věděli, kam se nesmí strčit, kam se nesmí uhodit, protože tam má bolák.“

• 1

Vzpomínky na druhou světovou válku mám pestré, ale nijak drastické

Václav Šimíček v mládí
zdroj: Archiv pamětníka

Václav Šimíček se narodil 6. prosince 1932 v Hradci Králové. Pár let po jeho narození se rodina přestěhovala do obce Urbanice, neboť tam jeho otec dostal práci. První čtyři roky osmileté základní školní docházky absolvoval na obecní škole v Praskačce, další čtyři roky pak na tzv. měšťance, které Němci říkali Hlavní a nacházela se v Hradci Králové. Školní výuka byla často přerušována nálety, během kterých se děti utíkaly schovat za město. Ke konci války Němci ze školy udělali lazaret, takže si žáci pro úkoly chodili jedenkrát týdně do královéhradecké hospody, kde zároveň odevzdávali vypracované úkoly z předešlého týdne. Po skončení války pamětník absolvoval tzv. jednoroční učební kurz jako náhradu za zmeškanou školní docházku během válečných let. Po skončení měšťanky se vyučil strojním zámečníkem a pak pokračoval na vyšší průmyslovou školu, kde složil maturitu. Poté dostal umístěnku do Hronova, odkud odešel na vojnu. Byl zařazen mezi letecké mechaniky a později se dostal do tzv. roje vlečných terčů a většinu vojny odsloužil na východě Slovenska. Po jejím skončení se vrátil do Hronova, kde si požádal o přemístění do výzkumného ústavu v Brně, kde pracoval až do důchodu. V roce 2022 žil Václav Šimíček v Brně.