Melchior Sikora

• „Já jsem v té době chodil na průmyslovku, na horní průmyslovku v Karviné. A to od 1. 1. 68 se uvolnila situace. Dubček nastoupil jako první tajemník, tak ve škole jsem myslel, že to nevydržím, protože ve škole se to projevilo tím způsobem, že my budeme vzorem v Evropě, my, na nás se budou všichni dívat, jak děláme socialismus s lidskou tváří. Já jsem byl jediný Polák v té třídě a říkal jsem: ,Hoši, nevěřte tomu, co se děje. Musíte přemýšlet a nebýt takoví, že to všechno uděláme. Nic neuděláme! Brežněv je schopen vyvolat třetí světovou válku, protože my jsme tvrdili, že hned vystoupíme z Varšavské smlouvy, budeme neutrání.‘ a já říkám: ,Brežněv je schopen vyvolat třetí světovou válku, než by připustil něco takového.‘“

• „Němci udělali ze Slezáků tady na Těšínsku Němce a ti, když vzali Volkslistu, tak měli klid, a kdo nevzal Volkslistu, tak měl problém. Buď ho zavřeli nebo vyvezli do koncentráku nebo prostě. A hlavně, když ty rodiny měly děcka kluky, tak ti museli do wehrmachtu. No, a po válce to bylo zase, když přišlo nové zřízení, tak měli problém, že byli ve wehrmachtě. No, tak bylo, Uhlíř sliboval Polákům, protože tady byla většina Poláků, sliboval, že když vyhraje volby, tak je vyžene do Polska všechny. No, a komunisté, když chtěli vyhrát volby ve čtyřicátém sedmém, čtyřicátém osmém roce, tak se obrátili na Poláky a zaručili jim, že když oni vyhrají volby, tak žádný nepůjde do Polska, žádné Poláky do Polska vyvážet nebudou, tak proto v Karviné vyhráli volby komunisté.“

• „Za války jsme měli německé kamarády a maminku, když zavřeli, tak nám děckám ti zdejší Němci pomáhali, já nemůžu říct, že by… protože Němci nebyli všichni fašisté, takoví Kretkové nebo Kocúrkové, to byli Němci a pomáhali nám. Takže já o těch lidech mluvím jenom dobře, a když po válce přišli ve čtyřicátém pátém Rusi, tak museli všichni Němci mít na rukávě N. Když to moje maminka zjistila, tak hned zašla za jedním pánem, který uměl perfektně rusky, a vzali tu paní Kretkovou a pana Kretka, zatáhli je tam na tu vachtubu, kde byli Sověti, kde už řídili tímhle tím městem, a hned zajistili, že dostali bumážky, že nemusí nosit prostě ty N.“

• 1

Karviná, 14.04.2021

Národnost se nedá změnit

Melchior Sikora v současnosti
zdroj: archiv pamětníka

Melchior Sikora se narodil 24. ledna 1937 v Polsku nedaleko Wadowic. Vyrůstal jen s maminkou a bratry. V červnu 1939 se rodina stěhovala do Fryštátu (dnešní Karviná) v tehdy polském Těšínsku. Za další tři měsíce vypukla válka a území bylo obsazeno německou armádou. Sikorovi se během nacistické okupace v rámci tzv. Volksliste přihlásili k polské národnosti a maminka skončila ve vězení. Melchior se vyučil hutníkem a od roku 1961 až do roku 1985 pracoval jako horník. V roce 1978 vycestoval za strýcem do Anglie. V roce 2021 žil v Karviné.