Oldřiška Šicová

• „Jakmile nás v tom září zabrali, jak přišli Němci, tak první, co bylo, tak sebrali skoro celou kandidátní listinu, co byli kandidáti při posledních volbách v roce 1938 do obecního zastupitelstva v Souši... V té době teda už tatínek mohl být zavřenej. Byl tam (to už ne že bych si pamatovala, ale vím, že maminka říkala, že to trvalo) šest neděl a pak je pustili všechny. A že si vzali za záminku, že jim zapálili vlajky s hákovými kříži... Vzali si za záminku, že jim tihle lidé (to byli totiž členové za komunistickou stranu do toho zastupitelstva tenkrát v tom 38. roce) někde prostě zapálili vlajky a že jim to udělali oni. Pamatuju si jenom ten tatínkův návrat. My jsme si jako děti hrály na dvoře, tam byly veliký vrata a najednou mezi těmi vraty... tatínek můj. A já přes celý ten dvůr jsem letěla... Přines mi čokoládu.“

• „Vono by si někdo řek, to je nadsázka, že jde o krk. Ale ono v tý době opravdu šlo o krk. U každý blbosti. Když to ten Němec vzal z týhletý stránky. A neříkám, že všichni Němci. Ne. Všichni nebyli stejný. Tatínek měl třeba kolegu v práci. Taky Němce a dycky říkal: ,Kdyby byl každej Němec, jako je tenhle, tak je dobře.‘ No a měl jich víc takovejchle. Dyť jsme tam bydleli, bože můj, všichni pohromadě.“

• „No a jednoho dne zrovna naproti jejich baráku, šla jsem do školy a byla mlha, že nebylo ani na krok vidět. A najednou z ničeho nic přilítl kus cihly a rozrazil mi hlavu. Přede mnou šli dva Němci, nejspíš to udělali oni, protože to přiletělo proti mně, ne seshora, proti mně.“

• 1

v Mostě, 14.04.2016

A neříkám, že všichni Němci. Všichni nebyli stejní. Vždyť jsme tam bydleli, bože můj, všichni pohromadě

Oldřiška Šicová "dobové foto"
zdroj: PNS

Oldřiška Šicová, rozená Králová, se narodila v roce 1934. Společně s rodiči Albínou a Josefem a svou starší sestrou Jiřinou prožila dětství v obci Souš u Mostu. Otec v roce 1938 kandidoval do obecního zastupitelstva za komunisty. Koncem září 1938 byl pod záminkou zapálení praporů poprvé zadržen. Druhé zatčení přišlo 22. srpna 1944 a následovalo odvedení do koncentračního tábora Sachsenhausen-Neuengamme. Dne 2. února 1945 obdržela matka pamětnice předtištěný korespondenční lístek, že Josef Král zemřel. Po skončení druhé světové války navštěvovala Oldřiška Šicová měšťanskou a odbornou školu. Nyní žije se svými dětmi a vnoučaty v Mostě.