Helena Sekyrová

• „Nic jsem nevěděla, když jsem byla malá. Já jsem jenom hledala tatínka. Já jsem pořád chtěla tatínka. Maminka mi říkala: ‚On přijde. On odjel.‘ On vždycky někam jel, služebně jezdil. ‚On přijde.‘ Asi měsíc trvalo, než mi řekla, že tatínek je... Ona neřekla, že je zavřený, ona jenom říkala, že tam někde bydlí a brzy přijde. Nikdy mi neřekla: ‚Tatínek je zavřený,‘ nebo něco takového. To mi nikdy neřekla.“

• „Jirka odjel do Švýcarska. Já jsem měla doma 70 tisíc ve skříňce v nočním stolku a říkám Jirkovi: ‚Hele, říkají, že má být měna, my tady máme ty peníze. Co s nimi?‘ ‚Prosím tě, vykašli se na to. Víš, kolikrát říkali, že bude měna a nic nebylo? Vykašli se na to.‘ Já říkám: ‚No, jak myslíš.‘ Jirka odjel a ona opravdu ta měna byla. Oni ti řekli, že peníze, které máš doma, že je vymění jedna ku pěti, to znamená, že za 50 tisíc bychom dostali pár korun. Pakatel.“

• „To nebyla vůbec žádná sranda. To byl konec války na Pankráci. To jsme koukali z okna. Já si pamatuju jeden ten poslední den, že bylo krásně, bylo jaro. Bydleli jsme ve třetím poschodí, měli jsme otevřené okno, já seděla na okně a měla jsem vystrčenou hlavu z okna. Říkala jsem: ‚Jé, mami, těch je. Těch je, mami. Pojď se podívat!‘ Maminka se podívala a opravdu jeden americký auťák [letadlo] za druhým. Oni házeli dolů takové stříbrné proužky z toho letadla dolů. Oni, jak letěli, tak to stříbro jim rušilo vlny. ‚Těch je! Těch je!‘“

• 1

Přišli Němci a sebrali tátovy uniformy

Helena Sekyrová
Helena Sekyrová
zdroj: Archiv pamětnice

Helena Sekyrová, rozená Karlová, se narodila 30. prosince 1932 v Bratislavě. Dětství prožila v Praze. Její otec Jan Karel, průvodčí v mezinárodních vlakových spojích společnosti Mitropa, byl činný v protinacistickém odboji. Spolupracoval s odbojovou skupinou Tři králové. Zajišťoval distribuci zpráv, součástek vysílaček, zbraní a další materiál do a z Protektorátu Čechy a Morava. Také se podílel na pokusu o atentát na Heinricha Himmlera v Berlíně v prosinci 1940. V roce 1941 byl zatčen a 30. června 1942 popraven. Helena Sekyrová si vzpomíná na prohlídku gestapa, která proběhla po otcově zatčení. Po zbytek války rodinu sužoval nedostatek financí. V únoru 1945 zažila v Praze na Pankráci bombardování města spojenci. Po válce studovala v Praze v obchodní škole Na Paloučku. Poté nastoupila do podniku Československý státní film a později pracovala v zahraničním obchodě v podniku Koospol. V roce 1951 se provdala za hokejového reprezentanta Jiřího Sekyru. V roce 2022 žila v Praze.