Miroslav Sedlář

• „Bylo to skrz jednu akci kdesi v Čechách. Někde kousek od Lipnice. To bylo taky dobrý. Ptali se mě, co se tam hrálo. Aparát byl tak špatný, že tam nikdo nic pořádně neslyšel. Ani jsem nelhal, protože jsem tam ničemu pořádně nerozuměl a nevěděl jsem, kdo hraje. Některé výslechy byly k usmání a některý byly docela dramatické. Ten nejdramatičtější byl ve Starém Městě pod Landštejnem. Ne výslech, ale tvrdej zásah. Bylo to ve stodole na statku. Město stojí u rakouských hranic. Promítaly se tam diáky z fesťáků. Byla tam spousta lidí. Přijeli jsme tam se synem, kterému byly asi čtyři roky. Byl tam také Jirous, který měl v té době ochranný dohled. Jak to bylo na hranicích, tak z jedné strany stodoly stáli vojáci se samopaly a psy a z druhé policajti s estébákama. Jenže nikdo nevěděl, že mezi námi je jeden z nich. Jak tam bušili na vrata, tak jim ten jejich pohůnek otevřel. No tak se to vyčistilo. Jirous měl štěstí, protože jako by s tím lidi počítali a kámoši ho obstoupili a jako v nějaké grotesce ho dovedli do sklepa, a tak ho nenašli. Ale zas vzali kluka, který tam promítal diapozitivy, aby se alespoň trochu vyléčili. Pak přijel po propuštění na druhý den a že mu vyhrožovali, že pokud nebude u výslechu mluvit, tak jeho manželce řeknou, že jí tam zahýbá s děvkama.“

• „Už jsem měl fobie z každého civilního auta. Když bouchly nějaké dveře od auta, tak jsem čuměl z okna, jestli to nejsou oni. Měl jsem už chaos v hlavě. I když to nebyli oni, tak jsem sbalil všechny dokumenty, samizdaty a podobně. Utekl jsem s nimi do místní stolárny, kde jsem měl kamarády a zahrabal je tam pod hobliny. Úplně zbytečně. Estébáci nepřijeli.“

• 1

Oskava, 18.02.2019

• 2

Oskava, 06.03.2019

Z jedné strany stodoly stáli vojáci se samopaly a psi a z druhé policajti s estébákama

Miroslav Sedlář v mládí
zdroj: archiv pamětníka

Miroslav Sedlář se narodil 4. listopadu 1958 v Uničově. Od mládí se pohyboval v prostředí undergroundu. S podobně smýšlejícími lidmi vyjížděl na různé tajné hudební festivaly, kde nejednou zažil zásah policejních složek. Byl také jednou z výrazných postav dnes už legendární uničovské hospody Čtverka, která se v době normalizace stala místním centrem druhé kultury. V Uničově s přáteli uspořádal několik unikátních tajných výstav, kde místní umělci ve volné krajině vystavovali různé performance, obrazy, fotografie, kresby a sochy. Jako kytarista také působil v kapele Josef Novák, ve svém domě uspořádal koncert písničkáře Pepy Nose nebo vystoupení disidenta a básníka Hermana Chromého a v říjnu 1989 v kostele v Mladějovicích vzpomínkovou akci na zakázaného básníka, novináře a spisovatele Jana Aloise Zahradníčka. V první polovině 80. let společně se Zdeňkem Dudkou vydávali samizdatový časopis Zvonek a na průklepový papír přepisoval a následně šířil různé další samizdaty. Třikrát ho za jeho činnost předvolali k výslechu na StB. Vytvořil také desítky uměleckých řezbářských děl, které po pádu komunismu prošly několika výstavami. Od roku 2013 bydlí se svou manželkou Ludmilou v Oskavě.