Tom Schrecker

• „Vybral jsem Austrálii. Bylo to veliké, ne tak, že bylo všechno uděláno. Byla to sportovní země, ten sport mne hodně lákal. Lidi tam byli přátelští, pracovití, ale ne moc pracovití. Když jsi chtěl pracovat, tak ať si pracuješ. Nebyli závistiví, jak se někdy říká o lidech v Čechách. Tak jsem si to vybral.“

• „Teď mu bylo 103 let. Když mu bylo 101 let, tak jsem tam za ním jel. Jel jsem vlakem do Maidenhead, pak jsem si vzal taxi. Pozval jsem ho na oběd. Řekl jsem mu: ,Nicky, mám tu taxi.‘ On na to: ,Ne, ne, ne, řídím, pojedeme autem.‘ – ,Ty máš řidičský průkaz?‘ - ,Dali mi nový na čtyři roky.‘ Řídil dobře, ale trochu rychle. (smích) Myslím, že před rokem mu ho vzali, když mu bylo 101, ještě řídil, úžasné.“

• „Byl jsem zvyklý cestovat. Já jsem začal cestovat, když mi byly tři čtyři roky, a cestoval jsem celý život. Lidé se mě ptají, kde se cítím doma? Cítím se doma, kde spím tuto noc. Má to své výhody i nevýhody. Cítím se všude dobře, ale nemám žádné kořeny.“

• „Byla to šlechtická rodina ze Skotska. Ona mne vychovala. Nebyla vdaná a adoptovala a vychovala ještě tři děti. Byla to báječná a zajímavá žena. Byla jsem tam jedenáct škol (jedenáct let?), byl jsem pak jako důstojník v britské armádě dva roky v Německu. Byl jsem pak v Oxfordu, studoval jsem historii. Potom jsem začínal podnikat jako vydavatel.“

• 1

Třeboň, 27.07.2012

Nemám nikde kořeny

Tom Schrecker
Tom Schrecker
zdroj: Pamět Národa - Archiv

Tom Schrecker se narodil v roce 7. ledna 1932 v Praze jako jediný syn obchodníka s textilem. Rodiče se brzo rozvedli, jako dítě žil několik let v Itálii. V červnu 1939 odjel do Británie pátým vlakem, který organizoval Nicholas Winton. Byl vychován v katolické rodině v Anglii a Skotsku. Po válce zůstal v Británii, vystudoval historii v Oxfordu. V padesátých letech dva roky sloužil v britské armádě v Německu. Pracoval jako obchodní zástupce v nakladatelství Reader‘s Digest, zakládal nové pobočky, později založil své vlastní nakladatelství. Od šedesátých let žije v Austrálii, nakladatelství a jiné své podnikatelské aktivity v devadesátých letech prodal. Od roku 1992 si užívá důchodu, pravidelně jezdí na léto do Evropy, na pár měsíců i do Česka.