Karel Schmidt

• „Právě v té Prefě jsem nastoupil jako vedoucí účtárny a jelikož su nábožensky založen, tak mě shodili a dělal jsem řadovýho zásobovače asi dva roky. To jsem se zrovna po druhý oženil, protože ta první manželka mi zemřela po dítěti na leukemii. A tak jsem měl takovou poměrně svízelnou a kritickou situaci, co se týče financí. No, ale za nějaký tři, čtyři roky zjistili, že něco umím, a než jsem odcházel, tak jsem dělal obchodního náměstka v Prefě.“

• „A v Opavě jsem měl tu práci, že tam jsme asi za měsíc, co jsem tam byl, jsme Němce odváželi vagónama do Německa, tak jsem vzal taky na povel ten jeden vagón a to jsme tam hlídali. Tam jsem měl problémy, tam byl takový problém, že člověk byl takovej víc lidštější. Někteří moji příslušníci se chovali k těm Němcům až drasticky. To jsem nesnesl a jednoduše, když byla ta zastávka, tak jsem je, co potřebovali, pustil z toho vagónu, aby mohli udělat potřebu. A na příští převoz už mě nevzali, že jsem moc měkkej.“

• „Před tím koncem té války jsem dostal povolání na zákopy někam k Přerovu, Brodek u Přerova. Tak jsem stál na nádraží, rodiče mě doprovázeli a kamarádi, a na mě nezbylo žádné místo. Zbylo nás tam na nádraží pět, který nevyvolávali. Ti, co nás měli volat, tak nám řekli: ,Běžte domů, my vás zavoláme.‘ Asi za týden jsme dostali předvolání a kopali jsme zákopy tady na Bílé hoře. A tam byla taková zajímavost, že s náma v té partě byl i Ladislav Menšík, který nás bavil na těch zákopech.“

• 1

online, 03.12.2020

Do zákopů s Menšíkem jsme se těšili

Karel Schmidt v mládí
zdroj: archiv pamětníka

Karel Schmidt se narodil 7. července 1925 v Brně. Na konci války byl povolán na stavbu zákopů a tam pracoval v partě s hercem Vladislavem (Vladimírem) Menšíkem. Po válce se Karel přihlásil do armády a prošel důstojnickým výcvikem. V Opavě byl pověřen doprovázením vlaku, který převážel Němce pryč z republiky. Karel prý bránil svým podřízeným Němce šikanovat a kvůli tomu mu už podobný úkol nesvěřili. V roce 1947 odešel do civilu a začal pracovat jako vedoucí účtárny ve firmě Prefa Brno. Po roce 1948 byl přeřazen na dělnickou pozici kvůli víře. V Prefě pracoval celkem 36 let a nakonec se vypracoval do pozice obchodního náměstka.